„Nabídka z vyšší soutěže, blízko jeho bydliště, se Bohušovi těžko odmítala," řekl k odchodu Bohuše Kelera sportovní manažer Nového Jičína Alois Holub, jenž se více rozvyprávěl nejen k odchodu Bohuše Kelera, ale také o eventuálních posilách pro jarní část.

Jak se seběhl nečekaný odchod Bohuše Kelera, který přišel k týmu Nového Jičína v létě?

Bohuš dostal po sezoně nabídku z Orlové, která hraje třetí ligu. Řekl mi o tom a měl, jak se říká, brouka v hlavě. Tvrdí a tvrdil to i na posledním středečním jednání, kde jsme se sešli a podepsali jsme smlouvu o odstoupení dohodou. Bylo mu to líto, protože byl v Novém Jičíně spokojený. Ale přece jenom je to vyšší soutěž, lepší podmínky, hráči mají na tréninky více času. Jeho představa je trénovat téměř denně, což mu Orlová splňuje. Chtěl jsem ho u nás ještě udržet, tak jsme se bavili o nějakých dalších možnostech, jako například o rozšíření kádru. Trénování bylo hlavně ke konci trošku omezené počtem hráčů na trénincích. Samozřejmě s odpoledními směnami nenaděláme nic, ale ten závěr už prostě nebyl takový, jaký by měl být. Minulou sobotu už se definitivně rozhodl a poprosil výbor, zda-li bychom se nemohli domluvit na rozvázání smlouvy dohodou.

Kdy tedy bylo definitivně jasno o jeho odchodu do Orlové?

Od středy 12. prosince je to definitivní. Dalším důvodem také bylo, že to nemá daleko ze svého bydliště, z Havířova. Sem do Nového Jičína to měl složitější, takže to taky hrálo roli. S panem Hrachovcem jsme se ho ještě snažili přemluvit, ale už byl rozhodnutý. Brali jsme to také po lidské stránce, i když mě osobně to mrzí, protože s ním byl dobrá spolupráce. Byl to zodpovědný trenér, jsem přesvědčený, že spolupráce byla na velice dobré úrovni. O to více to mrzí, ale to k fotbalu patří.

Měli jste s Bohušem Kelerem nějakou dohodu, že ho v případě nabídky z vyšší soutěže uvolníte?

Nic takového jsme neměli. Měli jsme roční smlouvu do 30. června 2013. Ani jsme o tom neuvažovali. Umístění do šestého místa po podzimní části je slušné. Nás těší, že byl u nás spokojený. Rozešli jsme se jako přátelé. V budoucnu se může stát cokoliv a Bohuš může dělat fotbal ještě dlouhou dobu.

Jak to v současnosti vypadá s angažováním nového trenéra? Dokdy chcete mít jasno?

Samozřejmě vznikl problém sehnat nového trenéra. Už jsem rozjel nějaká jednání, jasno chceme mít do konce roku. Rozjednané máme dva trenéry, takže čekáme na jejich rozhodnutí. To je teď nejdůležitější. Jedná se o trenéry mimo Nový Jičín. Přípravu začínáme 14. ledna, tak doufáme, že do té doby bude určen hlavní trenér. Výbor prohlásil, že kdyby byla krizová situace, tak by ten půlrok spadl asi na moje bedra.

Na kempu Baníku Ostrava, kde si klub testuje z větší části své odchovance, se tento týden objevil Martin Repa, který na podzim pomohl Novému Jičínu čtrnácti brankami. Jak to vypadá s ním a s posilami pro jarní část?

Měli jsme nějakou představu už s Bohušem Kelerem, máme už domluvené všechny přípravné zápasy. Co se týče kádru, chtěli bychom udržet stávající tým. Víme, že Martin Repa je na kempu Baníku, takže tam budeme čekat, jak to dopadne. Budeme mu samozřejmě přát, aby se chytil, ale pokud ne, tak jsme nějakým způsobem dohodnuti. I kvůli jeho škole, protože ho čeká maturita, bychom byli rádi, kdyby nám ještě půlrok pomohl. Jinak z okresu máme připravené dva mladé hráče. Doufejme, že přijdou, vyzkoušíme je a uvidíme. Uděláme všechno pro to, abychom skončili v tabulce co nejvýše.

DALIBOR TOBOLA