Máme tu jednoho kandidáta. Kdo je pro? Všichni? V pořádku, zvoleno. Nějak takhle s trochou nadsázky mohla vypadat volba nového šéfa českého fotbalu dříve, kdy byl jediným aspirantem na tento post Miroslav Pelta. Ten je ovšem momentálně ve vazební věznici, a tak musel svou kandidaturu stáhnout. A jeho nástupce se bude volit dnes. Nový boss vzejde z trojice Martin Malík, Petr Fousek a Libor Duba.

A dá se čekat, že to bude hodně bouřlivé jednání. Podle zákulisních informací je pravděpodobné, že nový lídr tuzemského fotbalu vzejde z dvojice Malík – Fousek. Zatímco Petra Fouska podporují největší české kluby, tak za Martinem Malíkem údajně stojí i vliv Romana Berbra. A jak známo, jedna půlka za tímto šíbrem stojí, druhá by ho naopak nadobro vystrnadila.

„Jedna osoba, byť předseda, nic nezmůže. Potřebuje co nejvíce spojenců na všech úrovních. Ve výkonném výboru, v komisích, v klubech i v regionech. Čeká nás ale demokratická volba, nefunguje to jako v jiných institucích, že by si předseda nominoval svůj tým," nechal se slyšet Fousek, bývalý generální sekretář fotbalového svazu.

„Nejdu do fotbalu vydělávat peníze, ale pomoci mu. Na FAČR nastala krizová situace, je třeba narovnat finanční toky, zrevidovat aktuální stav a podívat se na to, jak dál řešit financování sportu z peněz komerčních i veřejných," dodal Libor Duba, ředitel společnosti Ondrášovka, která dlouhodobě český fotbal podporuje.

„Nesmíme si nic nalhávat: fotbal je v krizi a my všichni jsme pod drobnohledem. Médií, veřejnosti. Sponzoři i stát čekají, co uděláme a jak k těmto problémům přistoupíme," ví Martin Malík, šéf STESu.

Nového předsedu asociace bude volit 202 delegátů. Již v prvním kole by mohl být znám, kdyby pro něj hlasovala nadpoloviční většina české i moravské komory, nerozhodne-li se ani ve druhém či třetím kole, může situace vyeskalovat tak, že bude prodloužen mandát současnému vedení. Ano, i taková situace může nastat.

Celá veřejnost, ale i partneři českého fotbalu budou netrpělivě čekat, jakým směrem se začnou hýbat ledy. Zůstanou ve stejných kolejích, nebo se vydají cestou očisty? Nechme se překvapit, rozhodne se dnes.