Turnaj, pořádaný TJ Niva Hladké Životice, měl letos druhý ročník. Kdysi býval v Hladkých Životicích velký turnaj pořádaný Tomášem Trávníkem, který se ale odstěhoval a s ním i turnaj. „Něco jsme tady chtěli udělat, a protože TJ Niva tady něco chtěla udělat a rovněž chtěla obnovit tradici Memoriálu Karla Šmeidlera. To byl zakladatel hladkoživotické kopané," uvedla Danuše Starečková, předsedkyně TJ Niva Hladké Životice.

Memoriál se v Hladkých Životicích kdysi hrával, ale potom přišla přestávka, která skončila loni. „Tak jsme loni upořádali první ročník turnaje a pojmenovali ho jako Memoriál Karla Šmeidlera. Jeho synové nám při tom pomáhají, například přispěli na ceny," doplnila Danuše Starečková.

Na turnaji se letos utkalo 32 týmů. Stejný počet se přihlásil i při loňské premiéře, ale dva týmy nakonec nepřijely. Letos přijeli všichni, možná i proto, že o následujících víkendech si každý chce na chvilku od fotbalu odpočinout, než opět začnou fotbalové soutěže. „Loni jsme to dělali v červnu, když skončily okresní soutěže, letos jsme to posunuli napřed kvůli počasí, a pak abychom to neměli ve stejném termínu jako organizátoři dalších turnajů," vysvětlila změnu termínu Danuše Starečková, která mohla na turnaji přivítat týmy například i ze slovenské Bánové, z Jeseníku, od Olomouce či Ostravy.

Turnaj proběhl bez komplikací, někteří hráči si z něj ale odvezli bolestnou vzpomínku. „Jednoho hráče museli odvézt do Novojičínské nemocnice, kde dostal sádru na malíček na ruce. Asi patnáct minut na to jsme museli volat záchranku, která odvezla do nemocnice v Bílovci dalšího hráče. Vypadalo to, že má jeden prst na ruce zlomený, druhý vykloubený a vykloubené zápěstí, takže taky sádra," uzavřela Danuše Starečková.

Do finále se dostal loňský vítěz 1. FC Chachaři Ostrava a Jeseník nad Odrou. V řádném hracím čase skončilo utkání 1:1, ostravští hráči ale byli přesnější při penaltách, které vyhráli 3:2. Cenu za třetí místo si odvezl na Slovensko tým Synotip Bánová.

Nejlepším střelcem se stal Josef Opatřil (Klimco Darkovice), Nejlepším brankářem byl Peter Kosa (Synottip Bánová) a za nejlepšího hráče organizátoři vyhlásili Jiřího Jachníka (Jeseník nad Odrou).