Jednatřicetiletý fotbalista zaokrouhlil svůj loňský střelecký účast na čísle 9, když k jedné podzimní brance přidal na jaře osm zásahů a i díky jeho trefám skončil Nový Jičín na 9. příčce divizní tabulky.

V nadcházející sezoně však Nový Jičín myslí navíc, ale s Moravčíkovými službami už počítat nemůže. Vítkovický odchovanec míří do šesté německé ligy, kde bude oblékat dres Neuhofu.

„Upeklo se to všechno strašně narychlo. Dostal jsem nabídku i s prací, takže tam budu i bydlet. Předběžně jsme domluveni na dva roky, takže uvidíme. Týmy z regionu, ve kterých jsem působil, však budu nadále sledovat a určitě budu s některýma klukama v kontaktu," říká před svým odchodem do Německa Ján Moravčík.

Za Nový Jičín jste před nadcházející sezonou odehrál i první přípravný duel proti Kozlovicím u Přerova. S čím jste šel do letní přípravy?

Bylo to vesměs všechno narychlo. Začal jsem se normálně připravovat s Novým Jičínem a potom nás oslovil jeden manažer, jestli to nechceme zkusit v Německu. Potom se to narychlo všechno nějak semlelo, ale domluvili jsme se.

Kam tedy přesně nyní míří vaše fotbalová cesta?

Jedná se o tým Neuhof. Je to u města Fulda a je to šestá německá liga.

Potkáte se v německém týmu ještě s nějakými českými spoluhráči?

Ze známějších je to Radek Gerner, který hrával za Jihlavu a spolu semnou tam jde nyní i Radek Vlk z Orlové.

Co nakonec rozhodlo pro to, že jste narychlo kývl na nabídku z Německa?

Velkou roli hrála určitě práce, protože jsem skončil v zaměstnání a něco jsem hledal. A nakonec jsem dostal tady tuto nabídku s tím, že by to bylo i se zaměstnáním. Také v tom hrály samozřejmě roli finance.

V Novém Jičíně jste po svém návratu strávil rok a půl. Jak hodnotíte své působení?

Určitě kladně a lehce se mi rozhodně neodcházelo. V Novém Jičíně jsem byl spokojený. Tak jak už jsem předtím říkal člověku tady vesměs nic nechybělo, akorát je bohužel taková doba, že člověk musí myslet na finance.

Zvolil byste pro případný návrat opět Nový Jičín, případně mateřské Vítkovice?

Určitě bych se tomu v budoucnu nebránil. Myslím si, že jsme se s panem Holubem (sportovní manažer a trenér FK Nový Jičín) nakonec rozešli v dobrém a kdyby byla šance, tak určitě budeme v kontaktu. A pokud by byl zájem i ze strany Nového Jičína, tak bych se tomu nebránil.

Jak vidíte novojičínské šance v nadcházející divizní sezoně, která startuje 9. srpna?

Myslím si, že se tým hodně posílil, což napovídá tomu, že vedení chce hrát v první čtyřce. Myslím si, že by tým mohl hrát klidně i o postup, protože vedení by se tomu nebránilo. Takže o postup by se mohli porvat.

Pohárový duel 1. kola proti druholigové Opavě jste sledoval z tribuny. Co jste říkal na výkon svých, už bývalých spoluhráčů?

Šlo vidět, že Opava je o dvě soutěže výše, takže se to muselo projevit po všech stránkách. Jsou taky v úplně jiné části přípravy. Nový Jičín ještě tak nějak dobíjel baterky, kdežto Opava už všechno ladila a měla to jako generálku na druhou ligu.

Kluci bojovali, dřeli, ale bohužel to nestačilo. Škoda, že neměli více štěstíčka, mohlo to skončit u penalt, ale Opava byla po celý zápas lepším týmem.