K divizním fotbalistům Nového Jičína přišel v lednu roku 2015 a týmu následně, díky výbornému jaru, pomohl k záchraně soutěže, když ho dotáhl na 7. místo.

V nedávno skončeném ročníku 2015/2016 pak Novojičínští skončili pod jeho vedením pátí. Šestačtyřicetiletý rodák z Kladna a držitel nejvyšší profesionální trenérské licence Jan Pejša, jenž je zásadně spjatý také s opavským fotbalem, ale v Novém Jičíně po sezoně nečekaně skončil.

„Bohužel se naskytly problémy, kvůli kterým měl Nový Jičín velké starosti, aby tým přihlásil do divize. Rozpočet se ztenčil o polovinu a v klubu z toho jsou nešťastní, stejně jako já. Mrzí mě to. Snad se Novému Jičínu podaří udržet alespoň některé klíčové hráče a věřím, že se mu bude dařit dále," věří bývalý ligový zadák, jenž si vyzkoušel také hráčské angažmá na Kypru.

Do jara jste vstupovali z 5. místo, které jste nakonec obsadili i v končené tabulce. Jak jste byl spokojen s druhou polovinou sezony, ve které jste uhráli 22 bodů (7 výher, 1 remíza, 6 porážek)?

Začátek jara jsme měli slušný. Na úvod jsme doma vyhráli s Valmezem a remizovali jsme v Petrovicích. Říkali jsme si, že začátek bude hodně důležité a všechno se pak od toho bude odvíjet. Bohužel pak ale přišla série čtyř zápasů za sebou, které jsme nezvládli a to bylo určující. Nicméně potom jsme se z toho dokázali dostat, protože jsme zase čtyřikrát vyhráli, takže bylo to trošku jako na houpačce.

JAN PEJŠADatum narození:
27. května 1970

Hráčská kariéra: Kladno, Teplice, Opava, České Budějovice, Ethnikos Athnas (Kypr), Poštorná, Rakousko (IV. liga), Opava, Baník Albrechtice, Město Albrechtice, Opava B, Mokré Lazce.

Trenérská kariéra: Opava (asistent A týmu, trenér U19), Karviná (asistent A týmu, trenér B týmu), Hrdlív - (III. třída Kladenska), Nový Jičín (divize).
Citace: „Souhlasím, že Radek Lokša je na divizi nadstandardní hráč. Dát pětadvacet branek, to je na divizi opravdu krásný počin."

Cílem bylo hrát v popředí tabulky. Jak tedy hodnotíte konečné 5. místo?

No,(zamyslí se). Celkem se to podařilo a v jádru můžeme považovat páté místo za slušný výsledek. Ale dalším cílem bylo porvat se o postup, což nám úplně nevyšlo. Budu se opakovat, když řeknu, že kádr měl svoji kvalitu, ale bohužel byl strašně úzký. To je pak těžké, když nemá člověk adekvátní náhradu. Navíc odešli někteří hráči jako Cigánek, Rybařík nebo Molnár. Kdybychom opravdu měli hrát o postup, tak by kádr musel být o něco širší.

Tým znovu střelecky táhl útočník Radovan Lokša, jenž nasázel 25 branek, což svědčí o tom, že je pro divizi nadstandardním hráčem. Souhlasíte?

Samozřejmě že ano, protože dát pětadvacet branek, to je na divizi opravdu krásný počin. I když bylo v soutěži více klubů, kde mají taky velmi dobré střelce, jako Šupák v Rýmařově nebo Ferenc v Hranicích. Radek je ten rozdílový hráč. Stejně jako v loňské sezoně potvrdil svoji střeleckou kvalitu, která ho roky provází. Ale taky byly zápasy, kdy to nebylo úplně ono, protože ho provázely zdravotní problémy.

V Novém Jičíně jste ale po sezoně skončil. Z jakého důvodu?

Předem musím říct, že mě to strašně mrzí, protože si myslím, že ta práce ještě nebyla úplně dodělaná a pořád má mužstvo nějaký potenciál. Když to řeknu na přímo, tak město v čele se starostou se k tomu postavilo tak, jak se postavilo. Před nedávným časem totiž slibovali maximální podporu. Byl u nás v kabině, něco povídal, ale zachoval se jako typický politik. Jak se říká, slibem neurazíš. Něco řekl, ale nesplnil nic, naopak se ještě rozpočet dokonce na polovinu snížil.

Nechápu, jak se to může stát. To ale nemluvím jenom za fotbal, protože se to týká i ostatních sportů. Všude se volá po maximální podpoře sportu ze všech stran, ale není tomu tak. Pro mě je to nepochopitelný krok. Někam jsme společně směřovali, ale kvůli finanční situaci, která v klubu nastala, to dále nešlo. Mrzí mě to, sám pan Holub je z toho hodně nešťastný. Snad se v klubu podaří udržet alespoň některé klíčové hráče a věřím, že se Novému Jičínu bude dařit dál.

Už máte jasno o tom, kde budete působit v příští sezoně?

Zatím je to v jednání a není ještě nic určitého. Byl bych rád, kdyby to bylo tady v kraji, protože jsem tady doma. Hráčský a trenérský život je ale takový kočovný, takže uvidíme, co z toho vzejde.

K TÉMATU

Holub: Jsme rádi, že jsme se do divize přihlásili Výkonný výbor FK Nový Jičín na své schůzi z minulého týdne zhodnotil skončený divizní ročník a zabýval se změnami před novou sezonou. Výbor také konstatoval, že cíl umístit se do šestého místa byl splněn.

„Ale přece jen jsme počítali s o něco lepším umístění na špici tabulky, s ohledem na současný stav mužstva. Bohužel některá utkání nám již na podzim vzala vítr z plachet. Pak také klíčové jarní utkání s Petřkovicemi, které jsme prohráli, nám zavřelo vrátka na špici," sdělil manažer FK Nový Jičín Alois Holub, který měl pro jaro vyhlédnuté dvě posily.

„Ale vzhledem k financím, které byly avizovány a skutečnosti, že jsme dostali o milion korun méně, jsme si posily nemohli dovolit. Byli jsme rádi, že máme za sebou naše věrné sponzory, protože nevím, jak bychom se rozhodovali o dalším působení našich mužů a hlavně jakou soutěž bychom přihlásili na nový ročník. Právě sponzoři rozhodli, že na nový ročník 2016/2017 můžeme přihlásit divizi a za to jim mockrát děkujeme," zdůraznil za celý klub Holub.

Novojičínské fotbalisty čeká start letní přípravy, už pod vedením nového trenéra Ladislava Tvárníka, v pondělí 11. července.