Psal se rok 1995 a tehdejší Kladeňák Jan Pejša poprvé spojil své jméno s opavským fotbalem. Tehdy to bylo na popud trenéra Petra Žemlíka, který si jej vyhlédl při vzájemných zápasech s Kladnem.

JAN PEJŠADatum narození: 27. května 1970
Hráčská kariéra: Kladno, Teplice, Opava, České Budějovice, Ethnikos Athnas (Kypr), Poštorná, Rakousko (IV. liga), Opava, Baník Albrechtice, Město Albrechtice, Opava B, Mokré Lazce.
Trenérská kariéra: Opava (asistent A týmu, trenér U19), Karviná (asistent A týmu, trenér B týmu), Hrdlív - (III. třída Kladenska), Nový Jičín (divize).

Urostlý, nekompromisní stoper a dobrý hlavičkář se ve Slezsku rychle zabydlel a během následujících tří a půl sezon odehrál za tehdejší Kaučuk 88 prvoligových zápasů, v nichž vstřelil 6 branek. Přes další štace se dnes čtyřiačtyřicetiletý Pejša do Opavy opět vrátil v roce 2005, kdy pomáhal klubu vzhůru z krajského přeboru.

Držitel nejvyšší profesionální trenérské licence, jenž skončil po loňské sezoně v druholigové Karviné, kde působil po boku Josefa Mazury, a který na trenérské lavičce Nového Jičína nahradil sportovního manažera Aloise Holuba, je s novým klubem domluven prozatím do 30. června 2015, s možností opce. S novými svěřenci má jasný úkol. Napravit nepovedený podzim (13. místo, 16 bodů) a dostat tým co nejdříve z pásma sestupu.

Novojičínští už mají za sebou pod novým koučem dva přípravné duely, jež zvládli vítězně, když nejprve porazili třetiligový Hlučín 3:2 a poté i divizní Vítkovice 3:0. Už dnes (10.15) čeká Pejšovy hochy na novojičínské umělé trávě další příprava, tentokrát proti Českému Těšínu z krajského přeboru. „Během podzimu jsem si dal od vrcholového fotbalu oddych a vrátil jsem se domů na Kladno," říká v květnu pětačtyřicetiletý Jan Pejša, který do Nového Jičína dojíždí z Opavy, kde bydlí, a jenž sám ještě stále aktivně hraje A třídu v dresu Mokrých Lazců, kde na podzim stihl odehrát pět utkání, ve kterých jednou skóroval.

Jak dlouho jste se nad nabídkou Nového Jičína rozmýšlel?

No, rozmýšlel (zamyslí se)… První námluvy přišly na začátku prosince a těsně před Vánocemi jsme se s panem Holubem domluvili, takže to nebylo zase tak dlouho. Rozhodly hlavně dvě věci. Za prvé si myslím, že Nový Jičín je solidní mužstvo s dlouhou tradicí, a když to vezmu z druhé stránky, tak mi umožnil zase se vrátit k trenérské profesi, kterou jsem už nějaký čas vykonával. Takže nakonec nebylo nad čím váhat.

Po loňské sezoně v druholigové Karviné, kde jste působil po boku Josefa Mazury, jste si dal na podzim od fotbalu pauzu…

Dal jsem si oddych. Možná nějaká nabídka byla, ale neakceptoval jsem ji a pět měsíců jsem strávil v Čechách, protože jsem původně z Kladna a z určitých rodinných, dá se říct, problémů jsem se věnoval chvíli rodinné stavební firmě, ve které jsem pomáhal. Ne nějak zvlášť, ale snažil jsem se.

Fotbalu jste se ale také stihl věnovat…

Je to tak, ale byla to nižší soutěž. Bylo to spíše pro pobavení. Nebo, takhle to nemůžu říct, protože každá soutěž má svoje… Prostě jsem tam vedl mužstvo, které spadlo z okresního přeboru. Uvrtal mě do toho můj brácha a já jsem se tam snažil být trošku prospěšný.

Jaký obrázek už jste si stihl udělat o kádru Nového Jičína?

Už nějaký čas u mužstva jsem a jsem přesvědčený, že mužstvo má dobrou kvalitu a je tam spousta kvalitních hráčů. Takže bych v tom neviděl žádný velký problém.

Pro novojičínskou fotbalovou veřejnost je určitě důležité, že v týmu zůstal nejlepší podzimní střelec, Radovan Lokša. Je to tak?

S Radkem už se známe dlouho. Už když jsme byli s Pepou Mazurou v Opavě, tak jsme ho tam měli v druholigovém kádru. Už ho znám roky, sledoval jsem i ten jeho podzim, a jenom potvrzuje to, co se o něm ví.

V kádru jsou zatím dvě nová jména Musiol a Juříček. Jak to s nimi a s jejich případným působením v Novém Jičíně vypadá?

Jsou to mladí kluci z Frýdku-Místku, kteří hrávali vesměs za béčko Frýdku v Lískovci, ale co je poznávám, tak mají kvalitu. Takže uvidíme, jak se nakonec rozhodneme.

Máte vyhlídnutá nějaká další jména, případně, které posty byste chtěl ještě posílit?

Když se člověk zpětně podívá na ten podzim, tak samozřejmě něco vidí. Už jsem si to vyhodnocoval. Vlastně Radek Loška dal 12 gólů, Malina se Smolarčíkem tři, Cigánek dva (zbylé branky: Kalich a vlastní pozn. red.). A to je většina gólů celého mužstva. Je třeba se ještě zaměřit na ofenzivu, kde to asi bude potřeba posílit, ale jména po mě zatím nechtějte. Víme, o které hráče bychom měli zájem, ale dokud to nebude jasné, tak si to necháme pro sebe (usměje se).

Opavu a Karvinou, kde jste trénoval, nadále sledujete?

Já sleduju všechno a fotbalem žiju celou kariéru. To v člověku zůstane. Takže se vlastně zajímám o všechny soutěže od divize nahoru.

Na hřiště vás to ale stále láká…

Na podzim jsem hrál za Mokré Lazce A třídu, takže to pořád ještě pokouším. Dokavaď tím člověk žije celý život, tak to nerad opouští, a dokud zdraví nějakým způsobem slouží, tak se snažím.

V aktivní kariéře budete pokračovat také na jaře?

Asi někdy ano, ale když to tak trošku přeženu, tak se souhlasem Nového Jičína.