„U okresních přeborů mužů a dorostu už nejsou volné termíny. Muselo by se to odložit na některou středu, ve všední den. U okresních soutěží mužů se začíná později, tam by takové problémy být nemusely. Už několik let předehráváme některá jarní kola i na podzim, ale v této sezoně nám to bohužel vinou počasí nevyšlo," říká vitální chlapík a bývalý fotbalový rozhodčí.

Co všechno má na starosti sportovně-technická komise (STK), jejímž jste předsedou?

STK s pověřením výkonného výboru řídí všechny soutěže na okrese. To znamená, že podle přihlášek a umístění z minulého soutěžního ročníku rozděluje mužstva do jednotlivých skupin a soutěží. Připravuje termínovou listinu, a když jsou zápasy odehrány, kontroluje oprávněnost startů u jednotlivých hráčů, zdali tam třeba nenastoupil za nějaký mládežnický klub starší hráč, což můžou někdy rozhodčí přehlédnout. U žáků to třeba někdy píská laik, a ten se na to ani nemusí dívat. Také kontrolujeme, zda nenastoupil hráč, který byl v disciplinárním trestu. Když se tak stane, předáváme to disciplinární komisi s tím, že se utkání musí kontumovat. Schvalujeme dohody družstev a zajišťujeme poháry pro vítěze jednotlivých soutěží. Už asi druhý nebo třetí rok jsme zavedli to, že je místo na nějakých aktivech předáváme přímo na hřišti. Je to lepší hlavně u mládeže. Když dostanou mladí fotbalisté pohár přímo na hřišti, tak si to před diváky a rodiči více užijí.

Můžete krátce představit zbylé členy STK?

Pan Kotas hodnotí soutěž bomberů, kterou taky vedeme. Hodnotíme zvlášť okresní přebor mužů, okresní soutěže mužů, okresní přebor dorostu a okresní přebor žáků. U okresních soutěží žáků se nám někdy stávalo, že když zápasy třeba pískali trenéři, připisovali branky hráčům tak, ať mají v kádru bombera regionu. Takže nižší soutěže u žáků jsme vynechali. Potom tady mám pana Heligmana, který hodnotí zápisy z okresního přeboru mužů, dorostu a žáků. Pan David vyhodnocuje tři skupiny okresních soutěží mužů, paní Pavlovičová vyhodnocuje okresní soutěže žáků, mladší žáky a přípravky. Vše vyhodnocujeme a předáváme paní Kvitové, která to dává do jednotlivých tabulek.

Vraťme se krátce k valné hromadě, která proběhla poslední lednový den. Zúčastnili se zástupci všech oddílů?

Bylo pozváno celkem šedesát oddílů. I takové, které jsou momentálně netečné, ale máme je pořád vedené, jako například Vrchy. Takových je myslím celkem pět. Další dva se omluvily a asi čtyři bez omluvy nepřišly. Celkem byla účast asi padesáti oddílů.

Plynou z valné hromady pro vaši komisi nějaké novinky?

Zatím ne, ale samozřejmě sledujeme i zápisy STK z vyšších soutěží, protože nechceme dělat něco jiného než třeba na kraji. Takovou novinkou pro příští soutěžní ročník bude, že se bude moci v mužských soutěžích vystřídat až pět hráčů. Kraj ji chce zavést a už ji dal i do usnesení svého výkonného výboru. Takže my se tomu taky nebudeme bránit. Pro nás je to také plus. Takhle můžou oddíly prostřídat celou lavičku. Může se stát, že hráč, který poctivě trénuje celý týden, je třeba čtvrtý náhradník, tak ho to časem přestane bavit. Takhle může naskočit aspoň na chvíli. Tuto novinku máme v plánu zavést od podzimní sezony. Jinak máme takovou výjimku proti jiným okresům, že v žákovských soutěžích můžou nastupovat děvčata, i když jsou o rok starší. Protože jinak by se neuplatnily. Když jedenáctiletá holka hraje za přípravku, tak se nic neděje. Potom také máme střídání, laicky řečeno hokejové. To jsme zavedli u všech žákovských soutěží, a dokonce i u dorostu.

Které věci jste v poslední době ještě zavedli?

Ještě jsme udělali jednu věc, kterou máme u žáků i u dorostu. V případě, že jedna vesnice má v žákovském věku sedm žáků a nesložila by mužstvo, tak se můžu spojit s vedlejší vesnicí a můžou hrát pod jednou hlavičkou, s tím, že se nemusí přeregistrovat. Pouze doloží soupis hráčů. My to pak potvrdíme a hrají na průkazky svého mateřského oddílu, ale za jinou vesnici, s tím, že družstvo nemá možnost postupu. To už máme asi dva roky. Takhle se podchytí mladí lidé, kteří ještě mají o fotbal zájem, a nerozprchnou se někam jinam.

Start okresního přeboru mužů a dorostu zhatila sněhová nadílka. Kluby měly možnost domluvit si utkání na umělé trávě, ale nakonec byla odložena celá kola…

Nikdo se neozval. Já si myslím, že by asi těžko někdo sháněl umělku. Jsou takoví, kteří by to chtěli odehrát, ale nikdo neprojevil zájem. Taky mohl být problém v tom, že umělky v Bílovci a v Novém Jičíně už mohly být vytížené.

Jak by vám zkomplikovalo situaci odložení zápasů z dalšího víkendu?

Vcelku dost, protože u okresních přeborů mužů a dorostu už nejsou volné termíny. Muselo by se to odložit na některou středu ve všední den. U okresních soutěží mužů se začíná později a prvního května se ani nehraje, takže tam by možnosti byly. My už několik let na podzim předehráváme nějaká jarní kola, ale letos nám bohužel příroda nepomohla, takže to nevyšlo ani na podzim.

Zažil jste někdy podobný problém se startem jarní části?

To ani ne. Akorát se nám třeba v dubnu stalo, že tři dny silně pršelo, tak se kolo muselo odložit kvůli podmáčeným hřištím, která pak ale přes týden vyschla. Ale kvůli sněhu zatím ještě ne.

Chystají se v budoucnu změny ve složení okresních fotbalových soutěží?

Prozatím ne, ale chci dát oddílům na zváženou nějaké modely, protože jsou nějaké připomínky, že by se mělo hrát tak nebo onak. Vím, že třeba některé kluby v okresním přeboru, kde je čtrnáct týmů, odehrají v půlce sezony třináct zápasů, a je to pro ně moc. Chceme navrhnout některé modely, které bychom během května poslali všem oddílům, ať se k nim vyjádří. Pokud bude většina oddílů pro nějaký model, tak bychom ho potom vyhlásili na losovacím aktivu. Nový model by ale mohl naskočit až od sezony 2014/2015. V mládežnických soutěžích je to jinak. Tam se to prakticky každý rok nějak mění dle přihlášených týmů.

Jaké máte ohlasy na zrušení třetí třídy a zavedení tří okresních soutěží?

Stává se nám, že mají týmy připomínky. Zrušení třetích tříd vzešlo od oddílů. Některé oddíly hlásily, že jezdí od jednoho konce okresu na druhý. Třeba do Oder přijede někdo od Frenštátu, tak nepřijde tolik diváků jako na tým z vedlejší obce. Je to zajímavé a na zvážení. Tento návrh jsem předal oddílům ještě před losovacím aktivem a měli se k tomu vyjádřit a na losovacím aktivu pak schválit nebo zrušit. Asi dvě třetiny týmů byly pro zrušení třetí třídy. Oddíly, které byly proti, to teď samozřejmě kritizují, ale těžko říct. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet.

Z okresního přeboru mužů tak spadnou po sezoně minimálně tři týmy…

Tím, že je déčko I. B třídy, až na Kozlovice, výhradně novojičínské, je to tak. Tím, že Kozlovice určitě nespadnou, tak to bude se sestupem ošemetné. To je jedna z věcí, které chci klubům znovu navrhnout, ať se vyjádří, jestli chtějí zachovat stávající model, nebo se vrátit zpátky. Můžou se zavést dvě třetí třídy a pod nimi ještě čtvrtá. Uvidíme. Považuji STK za takový servis oddílům, ale samozřejmě nemůžeme reagovat na každý podnět. Ale když bude většina pro, nebráníme se změně.

Jak dlouho už se pohybujete ve funkcionařině?

Od devadesátých let. Začínal jsem jako rozhodčí a dostal jsem se tenkrát do druhé národní ligy, což je dnešní MSFL. Potom jsem měl zdravotní problémy, takže jsem to ukončil a dal jsem se na dráhu delegáta, což dělám dodnes. Jsem zapojen v soutěžích Moravy, kde chodím na posudky a sledovat utkání. Taky jsem funkcionařil na kraji. Byl jsem v komisi rozhodčích a komisi delegátů, ale už jsem od toho upustil. Teď momentálně dělám na okrese předsedu STK a na Moravě delegáta. Ještě jedna věc mi ale na kraji zůstala. Myslím si, že to je vcelku potřebné. Řídím mentory, což je program mentor talent, kdy komise rozhodčích vybrala šest nebo sedm talentovaných rozhodčích, ze kterých by mohlo něco být, a k nim přiřadila pár zkušených lidi, kteří s nimi jezdí na utkání a radí jim. Musím říct, že to není špatný nápad, protože potom kluci získají nějaké zkušenosti a prosazují se do vyšších soutěží.

Když se nemusíte věnovat fotbalu, co rád děláte?

Z hlediska profese jsem OSVČ a mám takovou zajímavou profesi bezpečnostního technika, čili školící poradenská a kontrolní činnost v oblasti bezpečnosti a hygieny práce. Žádný státní odborný orgán, ale takový pomocný orgán firmám. Fotbal zabere dost času, ale momentálně mám ještě jeden velký zájem. Jsou to dva šikovní vnuci, kterým je tři a jeden a půl roku, takže se rád věnuji právě jim.

MILOŠ HOLÍK

Narozen: 22. prosince 1951

Bydliště: Fulnek

OKRESNÍ FOTBALOVÝ SVAZ NOVÝ JIČÍN

Předseda OFS: Antonín Patka.

Členové výkonného výboru: Lukáš Hapal, Miloš Holík, Rostislav Klement, Libor Macháč, Josef Molnár, Břetislav Piterák.

Předseda komise rozhodčích: Pavel Lakomý.

Členové komise rozhodčích: Ladislav Glogar, Tomáš Lakomý, Jiří Měch, Petr Michel.

Mentor komise rozhodčích: Antonín Patka.

Předseda disciplinární komise: Rostislav Klement.

Členové disciplinární komise: Radek Pobořil, František Prousek, Danuše Starečková.

Předseda sportovně-technické komise: Miloš Holík.

Členové sportovně-technické komise: Stanislav David, Adolf Heligman, Jaroslav Kotas, Květa Pavlovičová.

Předseda revizní komise: Danuše Starečková.

Členové revizní komise: Gerhard Ondřej, Jiří Švagera.

Předseda komise mládeže: Josef Molnár.

Členové komise mládeže: René Bača, Petr Gelnar, Vojtěch Jalůvka, Jan Koval.

Předseda hospodářské komise: Břetislav Piterák.

Členové hospodářské komise: Zdeňka Kvitová, Libor Macháč.