Po dvou porážkách to konečně vyšlo! Divizní fotbalisté Nového Jičína si připsali první body v ročníku, když dokázali v sobotu zvítězit 2:1 na hřišti Petrovic u Karviné. Novojičínští budou nyní chtít potvrdit první výhru v domácím zápase, kdy v sobotu přivítají od 16.30 nedaleké Valašské Meziříčí, které prozatím neztratilo ani bod při skóre 6:1.

Bezbrankový první poločas sice gólový moment nenabídnul, ale skóre se mohlo pohnout na obou stranách. Už ve 13. minutě pelášil na Klepka domácí Hanusek, ale novojičínský brankář výborným zákrokem vyrazil míč na roh a podržel tak svůj tým.

Po půl hodině rozjel akci Lokša, ale Hrubému centr nevyšel podle představ. Za chvíli se mohl na druhé straně radovat domácí Lukan, ale v dobré pozici mířil vysoko nad. V závěru první půle pak Trávníkovi svěřenci zahrozili ze standardních situací. Nejprve Lokšův přímý kop přes zeď vyrazil pozorný Mrozek, a následně se neujal ani roh Kiss Farkase.

„První poločas jsme neodehráli dobře. Hráči jakoby se báli a byla na nich pořád vidět nervozita. Kazili jsme přihrávky a byly tam taky taktické chyby. Domácí měli více šancí než my, ale naštěstí jsme to všechno přečkali," uvedl trenér Nového Jičína Ladislav Trávník, jenž si pochvaloval zlepšený výkon svých svěřenců po změně stran.

TRÁVNÍK: VE DRUHÉ PŮLI JSME PŘIDALI

Vstup do druhé části totiž vyšel lépe Novému Jičínu, když se po kombinační akci konečně prosadil kanonýr Lokša. Brankář Klepek rozehrál dlouhý míč od své branky, Smolarčík vyhrál hlavičkový souboj a následně se k němu míč odrazil znovu.

Napodruhé už novojičínský forvard ukázkově vysunul svého útočného kolegu, jenž postupoval sám na brankáře. V takových situacích se novojičínská „11" často nemýlí a hostující vedení 1:0 bylo na světě. V 70. minutě sice domácí snížili, ale proti byl praporek pomezního rozhodčího. Za čtyři minuty už ale domácí radosti nic nebránilo, když Klepek sice vyrazil první pokus Hanuska, ale na jeho dorážku zblízka už nestačil.

Radost z vyrovnání však domácím nevydržela příliš dlouho a znovu zafungovala spolupráce novojičínských forvardů. Dlouhý aut Kiss Farkase prodloužil Smolarčík až na pohotového Lokšu, jenž pod padajícím Mrozkem podruhé zasunul míč do sítě.

V posledních minutách zápasu vrhla Lokomotiva všechny síly do útoku a v 89. minutě byla blízko vyrovnání. Klepek vyrazil míč jen na hlavu jednoho z domácích a na brankové čáře pak musel vše hasit Pavel Macíček, jenž nastoupil místo zraněného Maliny na stoperu, a který vyhlavičkoval míč do bezpečí. Při posledních rohových kopech se pak před novojičínskou branku nastěhoval také brankář Mrozek, ale vyrovnání už se domácí příznivci nedočkali.

„Ve druhém poločase jsme přidali a podali daleko lepší výkon. Začali jsme si věřit a pomohla nám vedoucí branka. Taky jsme se zlepšili ve středu pole, kde Opatřil s Juříčkem už fungovali lépe. Zbytečně jsme pak sice inkasovali, ale hodně si cením, že jsme brzo přidali druhý gól. Domácí už pak byli nervózní a naštěstí jsme všechny nakopávané míče stačili likvidovat, i když jednou až na brankové čáře. Škoda, že velkou šanci neproměnil Kalich, protože už by to pak bylo bez nervů. Byl to spíše vyrovnaný zápas, ale za tři body jsme hrozně rádi. Kluci si nakonec zasloužené vítězství vydřeli," cenil si Trávník, jenž už nahlédl vstříc sobotnímu derby.

„Doufám, že už budou hrát hráči uvolněně. Čeká nás silné Valašské Meziříčí, tak doufám, že přijdou diváci a že se zápas bude líbit," věří po první výhře kouč Nového Jičína.

TJ Lokomotiva Petrovice – FK Nový Jičín 1:2 (0:0)

Branky: 74. Hanusek - 57. a 77. Lokša. ŽK: Hanusek, Urban - Nippert. Rozhodčí: Macrineanu - Richtár, Vrťo. Diváci: 110.

Nový Jičín: Klepek – Pokorný, Nippert, P. Macíček, Kiss Farkas – Kalich (88. Urbanovský), Juříček, Opatřil, Hrubý (55. Uhlíř) – Lokša, Smolarčík. Trenér: Trávník.