S novou podobou složení soutěží začnou o víkendu ženské fotbalové divize na Moravě a ve Slezsku. Z dosavadních tří divizí se letos bude hrát nově hned ve čtyřech divizích. Z ženských fotbalových družstev na Novojičínsku se do následujícího ročníku zapojí čtyři Štramberk, Lubina, Veřovice a Stachovice. Fotbalistky Studénky se ze soutěže odhlásily v polovině loňské sezony a do nového ročníku se nepřihlásil ani celek Trojanovice-Bystré. „Nyní je pod novou hlavičkou Frýdlantu nad Ostravicí. Frýdlant jim totiž v minulé sezoně poskytl pár hráček a nyní se všechny přesunuly do Frýdlantu," vysvětloval manažer štramberských fotbalistek Ladislav Slanina, jenž se v ženském fotbalovém prostředí pohybuje už řadu let.

Zatímco v minulém ročníku čítala divizní skupina A, ve které byly všechny novojičínské týmy, celkem 14 účastníků, letos je to pouhých 9. „V rámci reorganizace a zvýšení počtu divizí ze tří na čtyři jsme byli zařazeni do divizní skupiny B. Vzhledem k tomu, že nás v minulosti bývalo třináct, čtrnáct, tak je to ohromné sportovní oslabení soutěže. Na severní Moravě to vzbudilo všeobecnou nevoli," vysvětloval dále Slanina.

Ke čtyřem celkům z Novojičínska přibyly také tři nejlepší celky loňské divizní skupiny B Holešovské holky, Valašské Meziříčí a Brumov. „K tomu přidejme loňského vítěze naší skupiny A z Nových Sadů, a v jedné skupině tak máme hned čtyři velmi silné celky," dodal manažer fotbalistek zpod Trúby. Nováčkem soutěže pak bude Horní Bečva. „Spokojeny jsou akorát Nové Sady, které by jinak musely jezdit na Jih, kde se jim to nelíbí, protože tam je nižší úroveň soutěže. Je to škoda, protože systém s více účastníky by zcela jistě více vyhovoval," má jasno Slanina.

Sbírat zkušenosti, zní ze Štramberka

Fotbalistky Kotouče budou do nové sezony vstupovat s téměř totožným kádrem. Na hostování do Lubiny odešly pouze Juráková a Glogarová. „Více už se také zapojí děvčata, která k nám přišla v zimním náboru. Jedná se o mladé hráčky ročníku 98 a 99," informoval dále manažer štramberských žen. Klub nadále spolupracuje s Baníkem Ostrava. „Na střídavý start máme v Baníku Terezu a Michaelu Davidovou, Moniku Židkovou, Kláru Kociánovou a Lucii Stupavskou. Už v neděli čeká některé zápas za prvoligovou juniorku," prozradil zkušený fotbalový funkcionář. Týden před startem sezony čekal Štramberk turnaj v Havířově, kde obsadil třetí příčku. Vítězné Žilině podlehly Petrášovy svěřenkyně 1:8, domácím 0:1 a Slovan Ostrava porazily 3:2. „Byli bychom rádi, kdybychom skončili někde uprostřed tabulky a získali zkušenosti pro mladé holky, které mají snahu se zlepšovat. Snažíme se hrát kombinační fotbal, hru po křídlech, prostě moderní typ fotbalu, už ne jako kdysi, pouze nakopnout míč dopředu," řekl k ambicím Štramberka Slanina a zdůraznil: „Všechna družstva z našeho okresu mají zájem o nové hráčky a rady uvítají i mladé zájemkyně, třeba už i od dvanácti let."

Nezměněn zůstává rovněž realizační tým, který jde do sezony v následujícím složení: Trenér Radek Petráš, asistenti Miroslav Feix a Pavel Kocián, vedoucí Eduard Staff, Zdeněk Kelnar a Jiří Socha, manažer Ladislav Slanina. Novou kapitánkou štramberského Kotouče pak bude pro nadcházející sezonu Tereza Davidová. Štramberk vyzve v 1. kole, v neděli od 15 hodin, favorizované Holešovské holky, Lubina hostí v derby od 14 hodin Veřovice a o den dříve přivítají Stachovice od 14.45 Valašské Meziříčí. O změnách v kádrech zbylých novojičínských zástupců čtěte za týden.

Nové složení ženských divizí na Moravě a ve Slezsku:

MSDŽ skupina A

1. SK Pržno, 2. TJ Slovan Ostrava, 3. SK Brušperk, 4. SK Loděnice, 5. FC IRP Český Těšín, 6. TJ ČSAD Havířov, 7. 1. BFK Frýdlant n.O., 8. Bruntál, 9. MFK Vítkovice a. s.

MSDŽ skupina B

1. FC Brumov, 2. TJ Slavia Stachovice, 3. Kotouč Štramberk, 4. Spartak Lubina, 5. TJ Sokol Horní Bečva, 6. AFC Veřovice, 7. FK Holešovské holky, 8. TJ Valašské Meziříčí, o.s., 9. FK Nové Sady.

MSDŽ skupina C

1.TJ Slavoj Velké Pavlovice, 2. SK Líšeň, 3. FC Medlánky, o.s., 4. TJ Rakovec Kotvrdovice, 5. FK Mutěnice, 6. TJ Sokol Vlkoš, o.s., 7. TJ Slavoj o.s. Podivín, 8. ČSK Uherský Brod, 9. FK Šardice a.s.

MSDŽ skupina D

1. SFK N. Město na M. Radešínská Svratka, 2. FK Kunštát, 3. DFC Rena Ivančice, 4. Ocmanice, 5. TJ Studenec, 6. LOK. BRNO HORNÍ HERŠPICE-oddíl kopané, o.s., 7. SK Huhtamaki Okříšky, 8. TJ Tasovice.