Ve skupině A budou působit Jakubčovice nad Odrou, které vloni skončily druhé a ve vedlejší skupině B doplní Libhošť nováček z Jistebníku.

TJ TATRAN JAKUBČOVICE NAD ODROU: ODCHOD KANONÝRA ĎURICI

Na góly dlouholetého střelce Petra Ďurici už nebudou moci spoléhat v Jakubčovicích nad Odrou. Obávaný kanonýr totiž přestoupil do Fulneku a spolu s ním opustil kádr hrajícího trenéra Davida Molnára ještě Pavel Zagol, jenž následoval svého bratra Martina a někdejšího snipera Oder Maléře, když odešel k nováčkovi divizní skupiny E z Ústí u Hranic. 

Kádr Tatranu naopak posílili Denis Strempek z Oder a David Rybařík, který naposledy působil v divizním Novém Jičíně, kde však v poslední sezoně vinou pracovních povinností do zápasů nezasáhl. „Chtěli bychom se pohybovat na špici, tak jako v minulé sezoně. Je jasné, že nám po dvou odchodech hráčů základní sestavy odešla většina gólů, ale věřím, že si mančaft sedne, a že to zvládneme,“ přeje si hrající kouč jakubčovického Tatranu David Molnár, jenž k favoritům soutěže řadí Hlubinu a sestoupivší Kobeřice. 

Jakubčovice, které na úvod sezony vyzvou v domácím prostředí už v sobotu nováčka z Velkých Heraltic, v generálce předvedly parádní obrat v derby proti Spálovu, když v rámci 1. kola okresní části poháru FAČR prohrávaly na hřišti soupeře ve 23. minutě již 0:3. Tatran však v atraktivním duelu ještě do poločasu vyrovnal a po změně stan pak góly posil – Rybaříka a Strempka otočil skóre na 5:3. Ve čtvrtfinále, které je na programu ve středu 16. srpna cestují Jakubčovičtí na hřiště účastníka Okresního přeboru ze Stachovic.

FC LIBHOŠŤ: KÁDR PROŠEL NĚKOLIKA ZMĚNAMI

Libhošť, která se nakonec po dramatickém konci sezony zachránila v soutěži, udělala v letní přestávce několik změn. V týmu už nebudou pokračovat útočník Beneš, jenž se vrátil do Lichnova a záložník Závodný, jenž přešel do Kopřivnice. „Dlouhodobě je pak zraněný Chromečka a pravděpodobně u nás nebude hrát ani další mladík Beránek,“ informoval kouč FC Libhošť Miroslav Salač.

Co se týká příchodů, tak těch v Libhošti hlásí více. Z Jeseníku nad Odrou přišel útočník Michael Vavřík a ze Starého Jičína pak záložník Michael Kotešovec. Ofenzivní řady ještě vyztužil Tomáš Fendrich z Kopřivnice a další posilou je i Martin Bartoň z Nového Jičína, kterému po sezoně skončil dorostenecký věk, a jenž letní přípravu absolvoval s novojičínským divizním áčkem. 

„Máme více příchodů, než odchodů, což je samozřejmě dobře. Z dorostu, který jsme do další sezony nepřihlásili, navíc přišel brankář Mička, jenž už za nás chytal i v minulé sezoně. Pokračují pak všichni zkušení hráči v čele s Eckelsbergerem, za což jsem rád, protože může mladým pomoct. Kádr se tak rozšířil a uvidíme, jak si to sedne, protože času moc nebylo,“ uvedl dále bývalý šéftrenér mládeže a sekretář Vítkovic, jehož tým sehrál v přípravě dvě utkání, když v Kopřivnici zvítězil po přestřelce 5:4 a v Klimkovicích pak vyhrál 5:2.

A s jakými ambicemi půjde Salačova družina, která na úvod hostí tuto neděli Dobratice, do blížícího se ročníku? „V minulé sezoně jsme se jako nováček o fous zachránili, takže teď by pro mě, jako pro trenéra, bylo ideální, kdybychom hráli spíše střed tabulky tak, abych mohl pravidelně střídat a točit všechny kluky, kteří by tak získávali potřené zkušenosti,“ uzavřel Salač před víkendovým startem sezony 2017/2018.

TJ ISMM JISTEBNÍK: NOVÁČEK UDRŽEL KÁDR A CHCE DO STŘEDU TABULKY

V Jistebníku už se těší na start nové sezony, kterou tamní fotbalisté odehrají nově v A třídě, když si postup vybojovali již dvě kola před koncem. Týmu od jistebnických rybníků se navíc podrželo udržet všechny opory, když ze základního kádru odešel jen Michal Raška, jenž se vrátil do Hrabové, které po minulé sezoně rovněž postoupila do I. A třídy, sk. B. Brankářské duo Krayzel, Malý navíc doplnil Sokolovský z Vlčovic a z Klimkovic se pak vrátil Jakub Šoltys. Poslední posilou je Zdeněk Dresler, jenž po sezoně skončil v divizním dorostu Nového Jičína, kde s tamním A týmem prodělal i letní přípravu, ale nakonec se hráč Pustějova přestěhoval právě do Jistebníku. „O naše hráč byl zájem, takže jsme rádi, že zůstali. Nikoho bychom nedrželi násilím,“ poznamenal trenér Jistebníku Martin Štverka.

Nováček na úvod přípravu prohrál s Bělotínem 2:4, poté zvítězil na hřišti Ostravy-Jih 3:2 a naposledy uspěl v nedalekém Petřvaldu na Moravě 4:1. „S tréninkovou účastí můžeme být spokojeni. Tedy až na první utkání. Jinak je důležité, že není nikdo zraněný. Na sezonu už se těšíme,“ prohlásil Štverka.

Klub v letní přestávce založil nově i B tým, který bude nastupovat ve IV. třídě. S tím souvisí změna hracího dne A týmu. Jistebnické áčko totiž bude nově hrávat domácí utkání v sobotu a o den později pak na vlastní trávník vyběhne béčko. Právě nově vzniklá jistebnická rezerva odehrála úterní pohárové utkání ve Studénce, kde podlehla 0:3.

Další jistebnickou novinkou je úprava názvu klubu, do kterého byl nově vložen název hlavního partnera. „Co se týče cílů, tak budeme chtít hrát fotbal, který jsme předváděli v B třídě. Ale víme, že nová soutěž bude náročnější a má větší tempo. Známe však svoji sílu a chceme abychom se vyhnuli bojům o záchranu. Nejlepší by bylo kdybychom se tlačili ke klidnému středu. Hodně nám napoví už první soupeř, protože nás čeká jeden z favoritů,“ poukázal jistebnický kouč na úvodního soka, kterým bude v sobotu celek Brušperku.

Program úvodního kola:I. A třída, sk. A: Sobota 12. srpna, 17.00 Jakubčovice – Velké Heraltice (Adamec – Folvarčný, Čuba).
I. A třída, sk. B: Sobota 12. srpna, 17.00 Jistebník – Brušperk (Poledník – Chýlek, Potiorek), Neděle 13. srpna, 17.00 Libhošť – Dobratice (Moravec – Kolečkář, Podracký).

Kdy dojde na podzimní derby?Sobota 14. října, 15.00 Jistebník – Libhošť.