Ve vedlejší skupině B si pak bude chtít udržet aktuální šestou příčku nováček z Jistebníku, kterému dýchá na záda s tříbodovým mankem Libhošť.

I. A TŘÍDA, SK. A:

TJ TATRAN JAKUBČOVICE NAD ODROU (12.)

Jakubčovický Tatran prožil nepovedený podzim, neboť 14 získaných bodů zasunulo tým hrajícího trenéra Davida Molnára až na 12. pozici. V zimní přestávce opustil kádr Strempek, jenž se vrátil do Oder a ze stejného týmu pak přišel Chovanec. Jakubčovickou ofenzivu pak ještě posílil Fertál z divizního Nového Jičína a k brankáři Bučkovi přibyl Náhlík, jenž už v Jakubčovicích působil v mládežnických kategoriích, a který se opět vrátil k fotbalu.

„S přípravou panuje v rámci možností spokojenost. Měli jsme odehrát čtyři přípravné zápasy, ale nakonec byly jednom dva,“ sdělil hrající trenér Jakubčovic nad Odrou David Molnár. Tatran, jenž se bude moci i nadále spolehnout na služby zkušených hráčů Dvořáka se Schreierem, podlehl v přípravě účastníkům krajského přeboru z Pusté Polomi (0:7) a Bílovce (0:5).

Cíle jsou v Jakubčovicích jasné. „Co nejrychleji se chceme zachránit a postupovat tabulkou vzhůru, protože chceme hrát v horní polovině tabulky. Ale musíme postupně,“ má jasno Molnár, jenž ještě nějaký čas nebude moci počítat se zraněným středopolařem Šťastným.

Jakubčovičtí rozehrají druhou polovinu sezony tuto sobotu, kdy doma od 15 hodin přivítají osmé Ludgeřovice, na které ztrácejí čtyři body. Duel by se měl odehrát, protože jakubčovické hřiště je ve velmi dobrém stavu. V lednu na něm navíc odehrál dva přípravné duely i ostravský Baník.

„Máme k dispozici dvě hřiště. Na tom vedlejší trénují i týmy z okolí, takže pokud nenapadne sníh, tak budeme určitě hrát. Chtěli bychom začít vítězně, protože start pro nás bude hodně důležitý. Ve druhém zápase jedeme navíc do Kobeřic, které hrají podle mě nejlepší fotbal v soutěži a potom máme doma v derby poslední Vítkov, se kterým to jsou vždycky nevyzpytatelné zápasy,“ nahlédl směrem k jarnímu vstupu David Molnár.

Podzimní bilance:

12. místo – 13 zápasů – 4 výhry – 2 remízy – 7 proher – skóre 28:32 – 14 bodů.

Změny v kádru:

Přišli: Martin Fertál (Nový Jičín), Denis Chovanec (Odry), Vítězslav Náhlík.

Odešli: Denis Strempek (Odry).

 


I. A TŘÍDA, SK. B: TJ ISMM JISTEBNÍK (6.)

V Jistebníku museli v zimě řešit pozici trenéra, neboť Martin Štverka využil nabídku Bílovce, se kterým se bude snažit o záchranu krajského přeboru. Týmu od jistebnických rybníků bude nyní nově šéfovat Ivo Müller, jenž má na svém kontě v tehdejší nejvyšší československé soutěži 9 startů za Baník Ostrava. Devětačtyřicetiletý Müller, jenž pak strávil i čtyři sezony ve 2. české fotbalové lize v dresu Vítkovic, a který si zahrál i v třetiligovém německém Oldenburgu či ve slovenském Trenčíně, končil svou bohatou kariéru právě v Jistebníku.

„Tehdy jsem tady kolem čtyřicítky končil v té nejnižší soutěži, kdy jsem se ještě snažil nějak pomoct. V té době se tady v Jistebníku něco nastartovalo a díky lidem kolem klubu se fotbal v Jistebníku dostal tam, kde je dneska,“ uvedl Müller, jenž se po hráčské kariéře přesunul do role trenéra, když byl asistentem v Hlučíně a později vedl Radvanice a Markvartovice, které vytáhl z I. B třídy až do krajského přeboru.

„Asi před dvěma lety jsem ale s trénováním skončil a myslel jsem si, že už trénovat nebudu. Tehdy se mi narodil syn a mám nějaké další rodinné povinnosti. Ale vzhledem k tomu, že jsem v Jistebníku v podstatě doma, tak mě klub oslovil. Neříkám, že jsem byl hned rozhodnutý, protože jsem si některé věci musel promyslet, ale jsou to moji kamarádi, takže to pro mě byla nakonec jasná volba. A přece jenom nějaký ten ventil je třeba občas pouštět ven,“ usmál se bývalý hráči Frýdku-Místku či NH Ostrava.

To, že jarní část bude pro nováčka soutěže náročná, si dobře uvědomuje. A to i přesto, že Jistebník ztrácí na čelo tabulky jen čtyři body. „To je mi jasné, jaro je vždycky náročnější než podzim. Po nástupu jsem klukům v šatně řekl, že bych chtěl pokračovat v práci, která tady byla nastolena. Poohlíželi jsme se i po posilách, ale to by musel přijít hotový hráč, který by nám okamžitě pomohl. Mladých a nadějných hráčů, když máme navíc i béčko, tady máme dost a dá se s nimi pracovat. Půjde o to, abychom co nejdříve nahráli body tak, ať máme klid. Každá příčka, která by byla nad tou stávající, by byla vynikající,“ vyjádřil se nový trenér Jistebníku k ambicím klubu.

Tým odehrál celkem sedm přípravných střetnutí, když v tom posledním vyhrál na přírodní trávě v Jakubčovicích s Odrami 1:0. „Odehráli jsme lepší, ale i horší zápasy. Třeba v Orlové, kde jsme vyhráli 2:1, to mělo z naší strany kvalitu. Ale nelíbil se mi první poločas proti Mokrým Lazcům, se kterými jsme prohráli 4:6 nebo zápas s Bílovcem, kdy jsme prohráli 1:4. Ale snad ani v jednom případě jsme nehráli kompletní,“ vracel se Müller k průběhu zimní přípravy.

Z jistebnického kádru před jarem odešli Dresler do Bílovce a útočník Zdeněk Kadlčák, jenž si na podzim připsal 4 branky, a který bude nově působit ve Fryčovicích. „Novým hráčem je Honza Horník, který byl naposledy registrovaný v Anglii a jeho otec pochází z Jistebníku. Tým jsme pak doplnili dvěma kluky z béčka a netvrdím, že ještě nemůže někdo přijít. Zatím je to v jednání,“ prozradil nový kouč Jistebníku, jenž věří, že se jeho tým v sobotu dočká jarního startu, ve kterém má doma od 15 hodin přivítat Bystřici, které patří 10. místo. „Chtěli bychom hrát, tak věřím, že to půjde,“ uzavřel Ivo Müller.

Podzimní bilance:

6. místo – 13 zápasů – 6 výher – 3 remízy – 4 prohry – skóre 20:18 – 21 bodů.

Změny v kádru:

Přišli: Jan Horník.

Odešli: Zdeněk Dresler (Bílovec), Zdeněk Kadlčák (Fryčovice).

 


I. A TŘÍDA, SK. B: FC LIBHOŠŤ (9.)

Fotbalisté Libhoště vstoupili do sezony výtečně, když v prvních šesti kolech čtyřikrát vyhráli, ale nakonec přezimovali se ziskem osmnácti bodů na 9. příčce. „Přišly totiž nějaké zranění a výkony už nebyly takové, jako na začátku sezony,“ vzpomínal kouč FC Libhošť Miroslav Salač, jenž stále nemůže počítat se zraněným Jachníkem. „V přípravě se navíc zranil Palička, který bude taky nějaký čas chybět a podobné to je i u Martina Blažka, který je po operaci,“ připomněl Salač ztráty důležitých hráčů.

Z Libhoště v zimě odešli mladíci Bartoň (Frenštát) s Fendrichem (Bílovec) a do kádru Starého Jičína se vrátil Kotešovec, jenž toho vinou zranění moc nenahrál. „Samozřejmě, že nebráníme hráčům k tomu, aby chodili do vyšší soutěže, ale oba mladí kluci u nás byli půl roku a myslel jsem si, že vydrží alespoň do léta,“ přiznal někdejší šéftrenér mládeže a sekretář Vítkovic.

Do Libhoště se naopak vrátili talentovaní mladíci, kterým končí dorostenecký věk až po aktuální sezoně, když Ištok přišel z Frýdku-Místku a Bátrla z Nového Jičína. Novou tváří je pak bývalý útočník divizního Nového Jičína Smolarčík, jenž strávil podzimní část v Okresní přeboru v dresu Kunína. 

V jednání je ještě příchod dalšího mladíka Patrika Phama, jenž v první polovině sezony nastupoval za Starý Jičín, a který má za sebou působení v mládežnických týmech Frýdku-Místku či Nového Jičína. „Je hráčem Skotnice, takže ještě budeme jednat,“ informoval dále Salač.

Libhošť odehrála v přípravě čtyři duely, když v tom prvním zažila na kryté umělce ve slovenské Korni divokou přestřelku s Ostravicí, které podlehla 7:8. „To ale bylo v rámci soustředění na Bečvách, takže toho měli kluci opravdu dost. Poté jsme prohráli s Jeseníkem, Lískovcem a naposledy i se Starou Bělou,“ ohlédl se za přípravnými duely zkušený trenér.

Fotbalisté Libhoště by měli jaro odstartovat domácím soubojem proti čtvrtému Brušperku, ale o osudu utkání zatím není jasno. „Zatím to kvůli počasí nevypadá moc reálně, ale uvidíme,“ doplnil Salač.

Podzimní bilance:

9. místo – 13 zápasů – 5 výher – 3 remízy – 5 proher – skóre 19:21 – 18 bodů.

Změny v kádru:

Přišli: Jan Smolarčík (Kunín), Radim Ištok (Frýdek-Místek – dorost), Tomáš Bátrla (Nový Jičín – dorost), Patrik Pham (Starý Jičín).

Odešli: Martin Bartoň (Frenštát pod Radhoštěm), Tomáš Fendrich (Bílovec), Michael Kotešovec (Starý Jičín).

O UTKÁNÍCH NOVOJIČÍNSKÝCH ZÁSTUPCŮ V I.A TŘÍDĚ SE DOČTETE PRAVIDELNĚ V ÚTERNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ TÝDENÍKU REGION.