Potkat se s osobnostmi českého fotbalu jako jsou Karel Poborský, Jan Suchopátek či Luboš Kozel, takovou možnost nemá hned tak každý.

Talentovaným žákům sedmých, osmých a devátých tříd z Moravskoslezského kraje, kteří byli 
v úterý odpoledne přítomni slavnostnímu otevření regionální fotbalové akademie 
v Karviné, se to povedlo.

Na novém stadionu v Karviné-Ráji totiž činovníci FAČR slavnostně otevřeli akademii, která už ve městě a při ZŠ Dělnická od začátku nového školního roku úspěšně funguje.

Fotbalové naděje ze všech koutů našeho kraje si vyslechly přání a proslovy zástupců FAČR, kraje i statutárního města Karviná a pak od někdejších reprezentantů a vynikajících ligových hráčů, kteří dnes působí třeba 
v rolích trenérů mládežnických reprezentačních výběrů anebo činovníků asociace, obdržely upomínkové certifikáty. Na památku slavnostního aktu, kterým bylo završeno pokrytí území Moravy a Slezska fotbalovými akademiemi, které byly vedle Karviné otevřeny také v Jihlavě, Brně a Olomouci.

„Zdejší region vyprodukoval pro český fotbal řadu významných jmen, a proto nepochybuji, že se to bude dařit i v budoucnu. Věřím, že k tomu výraznou měrou přispěje i akademie v Karviné," poznamenal už v pondělí ze sídla svazu předseda FAČR Miroslav Pelta.

Bude náš kraj nejlepší?

Jeho slova rád slyšel i ředitel Regionální fotbalové akademie (RFA) Moravskoslezského kraje Tomáš Bernady. „Když si vezmeme počet obyvatel, skýtá v sobě náš kraj velký potenciál, už vzhledem k tomu, že s mládeží tady na poměrně malém prostoru pracuje výborně až osm klubů (Karviná, Ostrava, Opava, Hlučín, Havířov, Frýdek-Místek, Vítkovice a Třinec). Byl bych rád, kdybychom si naplnili takové malé osobní cíle a mezi jednotlivými akademiemi patřili k těm vůbec nejlepším. Sílu a možnosti na to máme a určitě je zde z čeho vybírat. Oproti jiným akademiím, kde si mohou vybírat třeba jen ze dvou či tří klubů, máme nespornou výhodu. Bylo by fajn, pokud by právě ta naše byla kvalitativně nejlepší. Kluci se pak mohou vzájemně sportovně poměřovat a tím pádem výkonnostně posouvat dál," uvedl Bernady, někdejší výtečný brankář Baníku Ostrava.

Slavnostního otevření Regionální fotbalové akademie v Karviné se zúčastnily i osobnosti českého fotbalu.Zdroj: Milan Haluška

Právě místo Baníku, dlouhé roky regionální jedničky v práci s mládeží, získala minulý rok statut fotbalové akademie Karviná.

„Víme, že vlajkovou lodí tohoto regionu je Baník, ale ten má svých starostí bohužel dost. Já jsem tady dnes poprvé a musím uznat, že Karviná byla jako místo RFA vybrána správně. Tréninkové možnosti jsou zde vynikající, ale mám radost 
i z toho, že se jednotlivá města z Ostravska dokázala mezi sebou takto domluvit a našla pro své mladé hráče společné místo pro akademii. Je to první předpoklad toho, aby to tady kvalitně fungovalo," domníval se bývalý skvělý reprezentant a internacionál Karel Poborský.

A co by mladým fotbalovým nadějím popřál? „Ať to kluky hlavně baví a ať akademie vychovává nejen dobré fotbalisy, ale i dobré lidi, protože procento, které se bude fotbalem jednou živit nebo dojde až do reprezentace, je samozřejmě malé a kluci potřebují být především připraveni do života. I proto klademe důraz na to, aby fotbal nebyl pro chlapce úplně vším, ale aby se nedílnou a důležitou součástí jejich mládežnických životů stalo právě vzdělávání," upozornil.

Celkem bude devět akademií

Nový manažer reprezentací Michal Prokeš, v jehož gesci je i tento projekt, si pochvaloval, že akademie ve všech koutech naší vlasti rostou jako houby po dešti. „Ta karvinská je už šestá otevřená a čtvrtá moravská. Ještě nás čekají Pardubice a Teplice. Celkem by jich nakonec mělo být devět včetně jedné velké celonárodní, kterou otevřeme příští rok 
v Nymburce a mělo by se jednat o akademii vícesportovní, tak jako je tomu běžné ve vyspělých evropských zemích. Jde nám totiž o to, aby se optimalizovaly výdaje do sportovišť a do infrastruktury," poznamenal Prokeš.

Slavnostního otevření Regionální fotbalové akademie v Karviné se zúčastnily i osobnosti českého fotbalu.Zdroj: Milan Haluška

V Praze podobné akademie FAČR nechystá. „Slavia 
i Sparta investují do výchovy mládeže nemalé finanční prostředky, takže ty sice podobný statut mít nebudou, ale podpoříme je v jejich konání. Hlavním záměrem je udělat po celé republice jakési záchytné body tréninkových středisek 
v jednotlivých krajích, kde třeba ekonomická síla není taková jako v hlavním městě a věřím, že najdeme i symbiózu s dalšími kluby, které jsou tradiční ve výchově mládeže, což je například v tomto kraji Baník Ostrava," nezapomněl ani Prokeš na dlouhodobou fotbalovou jedničku v kraji.

Cílem by podle něj měl být návrat tréninkových středisek mládeže, které kdysi v republice dlouho fungovaly. Akademie by měla hráčům umožnit harmonii mezi školou a sportovní činností. „Víme obecně, co našim dětem vinou nevratných posunů v čase zmizelo ze života, a v rámci školní docházky jim chceme vynahradit to, co jsme si jako děti dopřávali my, tedy zdravý pohyb a dostatek tělěsné aktivity. Nechceme ale zahájit velkovýrobu robotů a dělat z kluků jen ‚hloupé' fotbalisty. Chceme, aby to mělo celospolečenský aspekt, proto jsme vytvořili síť profesionálního prostředí. V každé akademii fungují kvalitní trenéři, kteří budou klukům v jejich snažení pomáhat," uzavřel Prokeš.