O sobotní zdařilé akci jste se mohli dočíst již v pondělním vydání. Do tamního sportovního areálu se sjelo 47 dětí z Vítkova, Veřovic, Spálova, Nového Jičína, Blahutovic, Jeseníku, Jakubčovic a dalších obcí. Záštitu nad celým projektem v Jeseníku nad Odrou měl Verner Lička a profesionální trenér mládeže z MKSF, Radim Zajíc.

Akce se účastnily také děti z dětského domova v Novém Jičíně a děti a rodiče se po celou dobu náramně bavili.

Celou akci zahájil i ukončil prezident Unie českých fotbalových trenérů Verner Lička a člen výkonného výboru OFS Nový Jičín Lukáš Hapal. „Je to jedna z akcí, které maximálně fandím, a je maximálně důležitá. Je to jeden ze způsobů, jak začít znovu měnit český fotbal, protože český fotbal má dvě úzce spojité věci, které působí na výchovu mládeže a momentální stav českého fotbalu.

Je to postavení a kvalita trenérů a potom to, že o fotbal je daleko menší zájem než před iks lety. Nemusely se dělat takové nábory. Klub napsal, že pořádá nábor, a lidi přišli, a dělaly se dokonce výběry. Ale doba je jiná," vyjádřil se Verner Lička, jenž si celou akci v Jeseníku nad Odrou pochvaloval.

„Okres Nový Jičín to měl zvládnuté a připravené perfektně, protože přišlo 47 dětí. Tleskám tomu. Akce měla svým obsahem, svou účastí a průběhem obrovský úspěch," dodal dále bývalý generální manažer Baníku Ostrava, který neopomněl ocenit, že se akce zúčastnily také děti z dětského domova.

„To je další super věc. Shodou okolností jsem byl před čtrnácti dny na akci v Ostravě, kde byl sportovní den a děti z dětských domovů ze širokého okolí. Společnost vypadá pesimisticky a zamračeně, ale když potom jdete na takové akce a potkáváte spoustu lidí plných životního elánu a optimismu, tak je to super," řekl dále rodák z Hlučína.

Děti soutěžily v řadě disciplín trampolína, slalom, hra 2 na 2, Najdi cíl, kvíz, Nenamoč se, Trefuj cíl, Nakresli fotbalového trenéra, tvarování balónků, nošení pingpongového míčku na lžíci a u každé disciplíny obdržely odměnu.

„Je jenom škoda, že to není úplně zakotveno v tomto státě jako systém. Zatím všichni cítíme, že se něco děje a že jednotlivé svazy něco podnikají. Ale ještě to je takové nesystematické. Děti totiž potřebujeme dostat ke správnému životnímu stylu a ke vzdělání. Pro obojí potřebujete vychovatele. To je spojitá nádoba.

Na prvním místě je vzdělávání trenérů, a to ve všech odvětvích, a nejvíce v masovém sportu, jako je kopaná. Když jsou pak lidé vzdělaní a vyškolení a dělají práci dobře, tak mají schopnost děti do toho prostředí zatáhnout," zamýšlel se závěrem Lička.