Předloňskou sezonu téměř celou promarodil a po té loňské zamířil do novojičínského týmu trenéra Flašara.

„Druhou ligu opravdu vůbec neznám. Na spoustě stadionech jsem možná ani nikdy v životě nebyl, takže to bude takové poznávání něčeho nového," říká na začátku sezony 2014/2015 jednatřicetiletý útočník, jenž do Nového Jičína dojíždí z Ostravy.

JIŘÍ ZDENĚKNarozen: 12. listopadu 1982
Výška: 175 cm
Váha: 78 kg
Pozice: útočník
Hůl: levá
Číslo dresu: 22
Kluby v kariéře: Vítkovice, Opava, Havířov, Poruba, Jastrzebie, Villard-de-Lans, Sosnowiec, Nový Jičín

Jak vzpomínáte na vaše polské angažmá?

Zatím to nemůžu s druhou ligou srovnat, protože to byl pro mě tady teprve třetí zápas. Nikdy předtím jsem druhou ligu nehrál, takže zatím bych nechtěl srovnávat. Co se týče fanoušků, tak třeba zrovna v Jastrzebie hokej až tak tradici zatím neměl, ale jinak u klubů, které mají tradici, jako Osvětim, Tychy a Krakov, byli velmi dobří fanoušci.

S jakými českými spoluhráči jste nastupoval?

Hrál jsem s Petrem Lipinou nebo s Richardem Králem. Když jsem šel do Polska prvně, tak jsem začínal s Pavlem Zdráhalem a s Rudou Wolfem.

Co stálo v létě za vaším přesunem do druholigového Nového Jičína?

Já jsem trénoval v létě sám. Čekal jsem na nějakou nabídku ze zahraničí, ale nabídky, které byly, pro mě nebyly tak zajímavé, protože mám rodinu a děti. Nebyly prostě tak zajímavé, aby se mi vyplatilo někde odcházet a být tam sám. Venku už jsem byl asi šest let, z toho rok ve Francii.

Co nakonec rozhodlo pro Nový Jičín?

Asi to, že je tedy trenér pan Flašar, pod kterým jsem hrával první ligu v Havířově. No, a znám tady některé kluky. V Polsku jsem hrál s Patrikem Flašarem, v Porubě zase s Davidem Ilášem, s Davidem Mikšanem pak v Opavě, kde jsem začínal chlapský hokej, a v Havířově zase s Petrem Prokopem, který je momentálně zraněný. To asi rozhodlo, proč jsem skončil v Novém Jičíně.

Na začátku sezony vás limitovaly administrativní problémy. O co šlo?

Byl tam problém s tím, že jsem měl zaplacený transfer v Polsku. Poláci měli prostě zaplacený transfer a ještě ho na svazu neuvolnili. Proto se to vlastně takhle táhlo.

Kde jste viděl hlavní příčiny vaší porážku s Porubou?

První třetinu jsme nehráli úplně podle představ. Byli jsme opatrnější a nebyli jsme tak aktivní. Proto to asi vypadalo, že je Poruba lepší, ale myslím si, že ve druhé třetině se to otočilo. Akorát jsme bohužel hráli strašně moc oslabení, která nám vzala strašně moc sil. Proto už jsme pak v pouze dvou přesilovkách, které jsme měli, ani neměli sílu něco vytvořit a dát nějakou branku, což nakonec asi rozhodlo.

V lajně zatím nastupujete s Lehečkou a Novotným. Co říkáte na vzájemnou spolupráci?

Na křídlech mám tyto mladé kluky z Olomouce. Zatím si na sebe ještě zvykáme, protože já jsem měl na začátku nějaké zranění z přípravného zápasu. Potom byl zraněný zase Nova (Dominik Novotný), takže jsme spolu ještě nějak extra nepotrénovali a chce to ještě čas, abychom si sedli a dostali se do herní pohody. Kluci jsou šikovní a jsou dobří bruslaři, takže si myslím, že na druhou ligu to bude hodně platné.