V loňské sezoně došli až do finále play-off 2, jakésiho „play-off útěchy", kde podlehli rivalovi z Kopřivnice. Letošní ročník krajské hokejové ligy, ve kterém se tentokrát nehrály vyřazovací boje, zakončili na 4. místě, s dvoubodovou ztrátou na třetí Horní Benešov.

HC Studénka 2014/2015
- v první polovině sezony 
12 zápasů 3 0 0 9 41:53 9 bodů

- ve druhé polovině sezony 
12 zápasů 7 1 0 4 54:44 23 bodů

Hokejisté Studénky si ve středu večer ještě zahráli tréninkový zápas proti fanclubu a pomalu se loučí s ročníkem 2014/2015.

„Je velká škoda, že nám uteklo konečné třetí místo. Nebýt utkání, ve kterém jsme přes týden doma asi trošku podcenili Krnov a prohráli jsme 5:7, tak jsme mohli být krásně třetí," uvedl trenér hokejistů Studénky Miroslav Pokorný, jenž zpětně lituje nevydařené první poloviny sezony, ve které jeho svěřenci vytěžili z 12 utkání pouhých 9 bodů.

Sezonu jste zakončili tréninkovým duelem proti fanclubu. Jak to probíhalo?

V pohodě, ale čekali jsme trošku větší účast. Kluci přišli a normálně jsme je vzali mezi sebe. Bylo to přes týden, takže možná to bylo vlivem toho. V plánu byl také ještě přátelák proti Českému Těšínu, ale oni chtěli, ať přijedeme my k nim, což jsme nechtěli. Nabídli jsme jim, že můžou přijet k nám. Chtěli si asi ověřit sílu krajského přeboru, vzhledem k tomu, že do něj mají v příští sezoně vstoupit.

Vraťme se na začátek sezony, který Studénce vůbec nevyšel. Čím to?

Bylo tam pár nových kluků, ale nějak zvlášť se to nelišilo od loňského roku, kdy jsme měli celkem dobrou sezonu. Začátek nenasvědčoval, že bychom mohli být v takových problémech. Tréninky a všechno okolo probíhalo super. Na úvod jsme doma ztratili zápas s Rožnovem, pak přišly další porážky a prohráli jsme taky v Benešově, kde jsme byli lepší. Neviděl bych to ale v herním projevu. Na pohled jsme hráli celkem dobrý hokej, ale nedokázali jsme se prosadit gólově. Zápasy nám tak utíkaly a ztráta narůstala.

Po prvních pěti zápasech jste měli na svém kontě stále nula bodů…

Po úvodních pěti porážkách spadla na mančaft deka, ale snažili jsme se z toho vyhrabat. Když to chytne jednu pětku, tak za týden už dvě, a pak celý mančaft. Dělali jsme to, co každý trenér nebo hráč zná odlehčují se tréninky a podobně. Pořád jsme věřili a dali jsme si pak nějaký cíl. V prvopočátku byly ambice jiné. Chtěli jsme trápit favority, ale v sezoně se nakonec vyloupla Orlová a Kopřivnice, které se začaly vzdalovat. Někde kolem Vánoc jsme si vytyčili za cíl třetí místo. I když jsme tam měli ztrátu přes deset bodů, tak jsme před sebou chtěli mít nějakou metu. Vyhlásil to i kapitán Marcel Kaňovský. Především se nám dařilo venku, kdy jsme vyhráli v Benešově, Krnově, Rožnově, Bohumíně i v Orlové. Druhá část sezony už byla podle našich představ.

Krajská liga se letos hrála systémem čtyřikrát každý s každým, a byla tedy bez play-off. Co vy na to?

Já jsem byl kritik toho loňského systému, protože když se přibližovalo play-off, tak začaly zákulisní tahy ohledně oprávněných startů, o tom, kdo může hrát a kdo ne, a to se mi nelíbilo. Letos se hrálo od poloviny soutěže o vítězství jen mezi Orlovou a Kopřivnicí. Myslel jsem si, že to bude vyrovnanější a že tyto silnější týmy budou ztrácet více. Ale i bez play-off to mělo náboj, hrálo se až do konce a ubyly ty problémy ohledně startů, jako tomu bylo v minulých sezonách. I hokej se hrál celkem dobrý a návštěvy byly taky dobré. Když už Kopřivnice vedla, tak k nám na ni přišlo stejně okolo 600 diváků, a v Kopřivnici pak na další derby ještě více.

Jak to ve Studénce vypadá s vyhlídkami na příští sezonu 2015/2016?

Máme mladé mužstvo a je předpoklad, že budou všichni pokračovat dále. Hráčů je dost a našli se i noví, se kterými jsem spokojený. Ze začátku jsme jim nedávali prostor, nechávali jsme je hrát městskou ligu, ale chodili s námi na tréninky. Ale věděli, že si je časem vytáhnu a že si zahrají krajský přebor. Trénoval s námi třeba Petr Formánek, který je hráčem Havířova. Jeví se dobře a příští rok by s námi mohl hrát. Dále tam byl syn Marcela Kaňovského Šimon, který s námi také trénoval a hrál některé zápasy, a taky třeba Ertel. To jsou kluci, kteří nezanevřeli na hokej a dá se s nimi pracovat. Snad tedy bude dost hráčů i pro příští sezonu. Marcel Kaňovský chce i ve 43 letech pokračovat, stejně tak snad i Martin Holanik, který je na tom fyzicky super a mohli by mu závidět i někteří mladí kluci. Brankáře máme momentálně dva. Na konci sezony jsme získali Tomáše Kohna z Nového Jičína, který se jevil dobře, takže s ním určitě počítáme i na příští sezonu. Baldik ukázal, že chytat umí, tak snad taky zůstane. Co se týče ambicí pro příští rok, tak bychom se chtěli rvát určitě někde na špici.

Kdy se tým sejde k přípravě na další ročník?

Asi klasicky jako vždy někdy v květnu, červnu příprava na suchu, v červenci volno a koncem srpna bychom měli vyjet na led. Vůbec nevím, jak bude příští sezonu vypadat krajská liga. Ale v případě, že Kopřivnice postoupí a nikdo nespadne, tak hrát kraj s šesti týmy by bylo hodně divné. Jedete třeba do Rožnova, kde budou problémy, a za čtrnáct dní hrajete se stejným soupeřem doma, což není zrovna dobré. Bylo by třeba dobré rozšířit druhou ligu klidně na šestnáct týmů, ať druholigové týmy z okolí nemusí jezdit daleké cesty, ale to se nejspíše nestane.