Dlouhých třináct let byli zasunuti v hokejovém suterénu, když po sezoně 2001/2002, opustili druhou hokejovou ligu.

V předloňském ročníku si však hokejisté Kopřivnice vybojovali postup zpět na druholigové výsluní a ve své obnovené druholigové premiéře šli do play-off z 8. místa na první tým základní části z Frýdku-Místku. Tým trenérů Slabého a Malíka nakonec favoritovi, který hraje momentálně kvalifikaci o 1. ligu s Jabloncem nad Nisou a Táborem, podlehl v nejkratším možném čase 0:3 na zápasy.

KOPŘIVNIČTÍ HOKEJISTÉ se mohli po celý ročník spolehnout na vydatnou podporu svých příznivců.

„Jako nováček druhé ligy jsme se dostali do play-off, takže jsme si splnili svůj cíl. Samozřejmě to mohlo být ještě lepší, ale na první sezonu ve druhé lize to bylo slušné," zamýšlel se nad průběhem nedávno skončeného ročníku kouč kopřivnických hokejistů Václav Slabý.

Kopřivnice byla pro druholigový kolotoč rozhodně přínosem, ať už hokejovou kvalitou, kdy se nezařadila po bok celků, které dlouhodobě uzavírají tabulku druholigové skupiny Východ (Valašské Meziříčí, Karviná), nebo diváckým zájmem. Druholigový nováček se totiž těšil hokejové horečce a na své fanoušky se mohl spolehnout po celou sezonu.

Třeba na první derby s Novým Jičínem si do Tatra arény našlo cestu přes 2500 diváků.

„Na každý zápas byla velmi slušná návštěva, i když se dařilo nebo nedařilo, což bylo parádní. Chodilo většinou patnáct set diváků, někdy dva tisíce, na play-off dokonce tři. Byla to nádhera a klobouk dolů před kopřivnickými fanoušky, kteří za námi přijeli třeba i do Břeclavi nebo Hodonína," pochvalně pokyvoval hlavou devětačtyřicetiletý trenér, jenž pokračoval.

K OZDOBÁM letošního ročníku patřily bezesporu derby mezi Novým Jičínem a Kopřivnicí, které vyhrál v parádních atmosférách pokaždé hostující celek.„Na závěrečném tréninku jsme si zahráli klasicky staří proti mladým a přišla asi stovka fanoušků, což bylo krásné. Pak se s hráči fotili a bylo to příjemné překvapení na závěr. I to svědčí o tom, že Kopřivnice hokej miluje. Je třeba to nadále držet a dále zlepšovat," přemítá dále šéf kopřivnické střídačky.

Slabý: S Frýdkem to byl svátek

Hokejisty z města automobilů stálo lepší umístění po základní části především období prosince a začátku ledna, kdy tým uhrál v devíti po sobě jdoucích utkáních pouhý bod. V posledním kole základní části pak museli Kopřivničtí bodovat v derby v Novém Jičíně a čekat, jak si o den později povede Opava, která měl před závěrečným utkání o bod více než nováček soutěže.

Tříbodové vítězství Kopřivnice a následná porážka Slezanů na ledě Techniky Brno, pak posunula do vyřazovacích bitev celek kapitána Tomáška. „Přece jenom ten nápor je ve druhé národní jiný, než v krajském přeboru a každý si na to musel zvyknout. Ze začátku sezony jsme se snažili hrát na čtyři lajny, ať si každý hráč, který předtím neměl tu šanci, osahá druhou ligu. V průběhu sezony pak docházelo ke zraněním, někteří hráči odešli, ale každý dostal svoji šanci a každý mohl ukázat, jestli na druhou národní má, nebo ne," vracel se k průběhu sezony kopřivnický trenér.

Čtvrtfinálová bitva z hlavním favoritem na postup z Frýdku-Místku, který v pozdějším finále přehrál Vsetín 3:2 na zápasy, stála, i přes jasné vyřazení, rozhodně za to. „Každý zápas s Frýdkem-Místkem byl svátek hokeje. Proti tak kvalitnímu týmu, který na druhou ligu sestavil, to byla radost. Kluci si to užili a myslím si, že všechny tři zápasy jsme odehráli se ctí a nedali jsme jim nic zadarmo. To potvrzovaly i plné stadiony," zavzpomínal na atmosféru play-off Slabý, jenž si byl síly lídra základní části, který působil rovněž jako farma třineckých Ocelářů dobře vědom.

„Viděl jsem skoro všechny zápasy finále a zkušenost Frýdku-Místku se nakonec projevila. Především v rozhodujících momentech, kterými byly třeba přesilové hry," dodal na adresu čtvrtfinálového protivníka kouč Kopřivnice.

U nováčka soutěže tak s obnovenou druholigovou premiérou převládají pozitiva. „Myslím si, že to dopadlo nad očekávání dobře. Diváci byli spokojeni, město může být spokojeno a vedení klubu snad taky," usmál se kouč hokejové Kopřivnice, která po konci sezony pomohla dobré věci, když byla darovat krev v Krevním centru Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Tým by se měl znovu sejít začátkem května, kdy je v plánu start letní přípravy. Příprava na ledě pak začne tradičně začátkem srpna a Kopřivnici již nebude čekat dojíždění do Nového Jičína, kde načala přípravu na ledě, vinou rekonstrukce domácí arény, v loňském roce. „Nebylo to jednoduché, ale možná to zase dalo kluky dohromady. Tým už se musí pomalu dávat nějak dohromady. Bude záležet na manažerovi panu Hrubém, s kým se domluví, ale určitě chceme mít v kádru nadále i zkušené hráče. Chceme taky vytvořit větší tlak na každý post a určitě bych chtěl do mančaftu zabudovat bojovníky, protože technických hráčů máme dost. Taky bude třeba posílit obranné řady," řekl závěrem Slabý.

HC Kopřivnice v sezoně 2015/2016

Základní část:8. místo: 44 zápasů, 14-3-5-22, skóre 151:178, 53bodů.

Play-off:
Čtvrtfinále:
HC Frýdek-Místek (1.) – HC Kopřivnice (8.)

3:0 na zápasy
1. zápas: HC Frýdek-Místek - HC Kopřivnice 7:3 (2:0, 2:1, 3:2)
Branky: 18. Luka (Piecha, Káňa), 19. Chmielewski (Schwarz, Heider), 26. Chmielewski (Schwarz, Heider), 40. Chmielewski (Jaroš, Schwarz), 41. Chmielewski (Schwarz, Jaroš), 44. Luka (Kvapil, Christov), 58. Káňa (Polák, Christov) - 29. Mach (Marek), 48. Kofroň (Slovák), 50. Slovák (Stránský). Diváci: 2133.

2. zápas: HC Kopřivnice - HC Frýdek-Místek 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)
Branky: 1. Káňa (Luka), 21. Christov (Luka, Káňa), 39. Luka (Káňa, Kvapil), 60. Cienciala (Franek). Diváci: 3221.

3. zápas: HC Frýdek-Místek – HC Kopřivnice 4:1 (3:1, 1:0, 0:0)
Branky: 4. Franek (Cienciala), 6. Cienciala (Franek), 13. Christov (Káňa, Luka), 23. Klimša (Piecha, Samiec) - 2. Hrubý (Sluštík). Diváci: 1829.

Derby letošní sezony:11. kolo: HC Kopřivnice – HK Nový Jičín 3:6 (2:3, 0:2, 1:1)
Branky: 7. Kofroň (Červenka, Jonáš), 8. Červenka (Tomášek, Marek), 47. Suchý (Stránský) – 1. Novotný (Zdeněk), 11. Haloda (Lehečka, Kabeláč), 14. R. Gebauer (P. Flašar, Zdeněk), 25. R. Gebauer (Zdeněk, P. Flašar), 26. R. Gebauer (P. Flašar), 59. Kabeláč (Uhlár, Lehečka). Diváci: 2561.

22. kolo: HK Nový Jičín – HC Kopřivnice 2:4 (0:2, 1:1, 1:1)
Branky: 21. O. Kovařčík (Novotný), 54. Zdeněk (Lehečka) – 11. Sluštík (Červenka), 19. Červenka, 40. Kofroň (Tomášek), 50. Tomášek z trest. střílení. Diváci: 1390.

33. kolo: HC Kopřivnice - HK Nový Jičín 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)
Branky: 4. Pargáč (Sluštík, Slovák), 60. Červenka (Tomášek, Pargáč) - 10. M. Kratochvíl (Haloda, R. Gebauer), 27. Novotný (Lehečka), 44. R.Gebauer (M. Kratochvíl, Škumát). Diváci: 1568.

44. kolo: HK Nový Jičín - HC Kopřivnice 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Branky: 33. Škumát (Kabeláč) – 20. Bartošák (Mach), 29. Imrich (Vydra, Sluštík). Diváci: 1650.