Výhoda domácího prostředí v derby? Kdepak. Toto v letošním ročníku v novojičínském derby rozhodně neplatí.

Třetí čtvrtinu základní části ukončilo už třetí derby mezi Kopřivnicí a Nový Jičínem a také tentokráte slavil hostující celek. Tým trenéra Aleše Flašara totiž dokázal už podruhé vyloupit kopřivnický zimní stadion, když se tentokráte radoval ze zisku tří bodů po výhře 3:2.

Po vyrovnané první třetině, kdy domácí poslal brzy do vedení Sluštík a za hosty kontroval Kratochvíl, se zápas lámal ve druhé části. Kopřivničtí se dostali do několika velmi dobrých příležitostí, ale všechny končily stejně. Domácí střelci buď minuli zařízení, nebo ztroskotávali na skvělém Ilášovi, jenž lapil velké šance Macha, Matějka, Pargáče nebo Slováka.

„Naše nemohoucnost v zakončení rozhodla. Strašně se natrápíme na gól. Ve druhé třetině jsme soupeře přestříleli 21:9, ale takový gólman jako je Iláš si s takovými střelami poradí. Nový Jičín nás pak z brejku potrestal a bylo. Máme hráče, kteří už dlouho nedali gól a to je problém," hodnotil průběh třetího derby trenér nováčka Václav Slabý.

V polovině zápasu tak otočil skóre Novotný, jehož pokus nakonec skončil za Vrbovými zády, ale domácí pak měli ve druhé periodě ještě několik možností, jak srovnat stav.

Výkon osmadvacetiletého Iláše samozřejmě vyzvedl také trenér vítězů. „Čtrnáct kol nám chyběl kvůli zranění, tak se nám to snaží nějakou formu vrátit. Chytal výborně, ale od toho gólman je," usmál se šéf novojičínské střídačky Aleš Flašar, jenž pokračoval. „Určitě nás podržel, ale i Vrba tam měl pár dobrých zákroků. Máme v něm důvěru a věříme mu. Jsme tak schopni vyhrát zápas třeba i na tři góly, jako v tomto případě," cenil si bývalý reprezentant.

Klíčová přesilovka

Kde hledat další klíčové momenty středečního derby? Určitě v 56. minutě, ve které dostala Kopřivnice, už za stavu 1:3, když hostující vedení navýšil zkraje třetí části z brejku Robin Gebauer, početní výhodu 5 na 3, která trvala 94 vteřin. Kopřivnice se sice usadila v útočném pásmu, ale kýžená snižující trefa nepřišla.

„V té přesilovce jsme nebyli schopni trefit bránu a to je špatně. Těžko něco nacvičovat, když nebudeme trefovat branku. Chvíli jsem uvažoval, jestli nebudeme hrát šest na tři, ale zbývalo ještě hodně, a hráči musí zvládnout dvojnásobnou výhodu lépe. Nový Jičín hrál celý zápas chytře a dobře zezadu. Udělali jsme hodně chyb, za které nás soupeř potrestal. To my jsme na druhé straně nedokázali," smutnil po další porážce kouč HC Kopřivnice.

Ke stejnému momentu se vracel také trenér Nového Jičína. „Ubráněná dvojnásobná přesilovka Kopřivnice byla hodně důležitá. Zvládli jsme to dobře. Taky nám hodně pomohla třetí branka. Nebyl to moc pěkný hokej, byl to spíše boj, ale i takové bývá derby. V závěru jsme si to zbytečně zkomplikovali, ale jsem rád, že jsme vyhráli. Byla to strašná dřina," ulevilo se novojičínskému kouči, jehož tým vyzve v sobotu doma Vsetín.

To Kopřivnici čeká jedno z klíčových utkání. Základní část míří do poslední čtvrtiny a týmy čeká posledních jedenáct utkání. V Břeclavi půjde v pátek o hodně. „Musíme se vrátit k tomu, co jsme předváděli ve Frýdku-Místku, kde hráli kluci perfektně. Pak tady přijede Nový Jičín a my si najednou nejsme schopni pořádně nahrát. Nevím jestli to bylo o nervozitě nebo klukům chybí psychická pohoda," řekl závěrem kopřivnický trenér Václav Slabý.

II. hokejová liga, sk. Východ, 33. kolo

HC Kopřivnice - HK Nový Jičín 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)

Branky: 4. Sluštík (Pargáč, Slovák), 60. Červenka (Tomášek, Pargáč) - 10. M. Kratochvíl (Haloda, R. Gebauer), 27. Novotný (Lehečka), 44. R.Gebauer (M. Kratochvíl, Škumát). Rozhodčí: Škach - Hanzlík, Wesley. Vyloučení: 5:9, navíc Novotný (NJ) 10 min. Bez využití. Diváci: 1568.

HC Kopřivnice: Vrba - Teper, Čintala, Dusík, Marek, Vydra, Imrich - Červenka, Stránský, Kofroň - Bartošák (21. Mach), Tomášek, Matějek - Slovák, Sluštík, Pargáč - Hrubý. Trenér: Slabý.

HK Nový Jičín: Iláš - Hoďa, Zahradníček, P. Flašar (6. Kužílek), Vašut, Hruška, Haloda - Ižacký, Novotný, Lehečka - Málek (35. Dalajka), Zdeněk, Mikšan - R. Gebauer, M. Kratochvíl, Škumát. Trenér: A. Flašar.

Hokejisté Kopřivnice sehrají svůj zápas 34. kola už v pátek, tedy zítra, kdy je čeká daleká cesta na led osmé Břeclavi. Klíčové utkání v bitvě o play-off startuje v 18 hodin.

Sedmý Nový Jičín čeká v sobotu od 17 hodin na domácím ledě Vsetín, který dorazí i se svou početnou enklávou fanoušků.

Ještě více se o včerejším derby dočtete v tištěném pátečním vydání Novojičínského deníku.

Předchozí derby letošní sezony:

11. kolo: HC Kopřivnice – HK Nový Jičín 3:6 (2:3, 0:2, 1:1)

Branky: 7. Kofroň (Červenka, Jonáš), 8. Červenka (Tomášek, Marek), 47. Suchý (Stránský) – 1. Novotný (Zdeněk), 11. Haloda (Lehečka, Kabeláč), 14. R. Gebauer (P. Flašar, Zdeněk), 25. R. Gebauer (Zdeněk, P. Flašar), 26. R. Gebauer (P. Flašar), 59. Kabeláč (Uhlár, Lehečka).

Rozhodčí: Kašík – Šimčík, Vožda. Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 2561.

22. kolo: HK Nový Jičín – HC Kopřivnice 2:4 (0:2, 1:1, 1:1)

Branky: 21. O. Kovařčík (Novotný), 54. Zdeněk (Lehečka) – 11. Sluštík (Červenka), 19. Červenka, 40. Kofroň (Tomášek), 50. Tomášek z trest. střílení. Rozhodčí: Netopil – Novotný, Axman. Vyloučení: 6:7. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 1390.