Sršňova družina poznala už v první třetině, že je nečeká vůbec lehká šichta. Novojičínští hráli pozorně směrem dozadu a vše jistil velmi době chytající Slovák. Týmu pak výrazně pomohla i vedoucí branka aktivního Málka, jenž si do play-off přenesl formu z konce základní části, a který trefou 38 vteřin před první sirénou poslal svůj tým do vedení.

Poruba však zkraje druhé části vyrovnala díky Zacharovi a ve 28. minutě už domácí ochozy slavily obrat, neboť početní výhodu využil zkušený Piecha.

Nový Jičín si však pro změnu rezervoval začátek poslední periody a přesně po dvou minutách vyrovnával Zdeněk zblízka na 2:2. Za dalších 77 vteřin slavila novojičínská střídačka potřetí, když se střelou mezi Čechovy betony prezentoval Chvostek. Druhý celek po základní částí však přispěchal s rychlou odpovědí a ve 45. minutě se začínalo znovu od začátku poté, co se šťastně trefil Peslar.

Vyrovnání však hosty nezasáhlo, protože chvíli na to proměnil přesilovou hru Samiec a vedení 4:3 už si svěřenci Petra Macháčka, který se ke čtvrtfinále vyjádří až po jeho konci, dokázali pohlídat i při závěrečné porubské hře bez brankáře.

„Bylo důležité, že se mančaft ke konci základní části ustálil. Když je tým kompletní, tak má kvalitu, což teď potvrdil, když ho nezlomilo ani vyrovnání na 3:3. Tým hrál poctivě dozadu a výborný výkon předvedl Slovák. Důležité bylo, že jsme proměňovali šance, které se nám naskytly. Série může být ještě dlouhá, takže se musíme připravit na další utkání," vyjádřil se po první čtvrtfinálové bitvě manažer HK Nový Jičín Milan Urban.

Novojičínské déjà vu: Vítězství po šestnácti letechPsal se rok 2001 a hokejisté Nového Jičína skončili v základní části na 8. místě. Ve čtvrtfinále, které se tehdy hrálo jen na 2 vítězná utkání, šli na Porubu, která opanovala základní část.

Na den přesně, tedy 25. února, ale o šestnáct let dříve, zvítězil Nový Jičín v Porubě 5:1 a po domácím vítězství 6:0 slavil postup. V památném tažení, které z nynějšího kádru pamatují už jen kapitán Vašut, nynější trenér Macháček, masér Wolf a manažer Urban, došli Novojičínští až do baráže o 1. ligu, kde ale nakonec v konkurenci Ytongu Brno, Ústí nad Labem, Mladé Boleslavi a Mostu neuspěli.

„Vzpomněli jsme si na to, protože to bylo na den přesně a taky jsme tenkrát začínali čtvrtfinále play-off na ledě Poruby. V play-off se může vždycky stát cokoliv, ale série se nyní hraje na čtyři vítězné, takže to může být ještě dlouhé, ale musíme si věřit a udělat pro úspěch všechno. Poruba má samozřejmě velikou kvalitu, ale uvidíme, jak se bude série vyvíjet," zamýšlel se novojičínský manažer Milan Urban.

Nový Jičín zvítězil v play-off po dlouhých šesti letech, neboť když se naposledy představil ve vyřazovacích bojích, tak vypadl vždy 0:3 na zápasy (12/13 s Přerovem, 14/15 a 15/16 se Vsetínem). Naposledy si novojičínští příznivci mohli užít vítězného utkání v play-off v sezoně 2010/2011, kdy tým vyřadil ve čtvrtfinále Havířov 2:1 na zápasy.

1. zápas čtvrtfinále play-off:
HC RT TORAX PORUBA – HK NOVÝ JIČÍN 3:4 (0:1, 2:0, 1:3)
Branky: 23. Zachar (Jáchym, Kafka), 28. Piecha (Puzič, Slováček), 45. Peslar (Ballner) – 20. Málek (Novotný), 42. Zdeněk (Málek, Š. Kratochvíl), 44. Chvostek (Samiec), 49. Samiec (Sonnek). Rozhodčí: Šutara – Rožánek, Gančarčík. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1. Diváci: 666. Stav série: 0:1

HC RT Torax Poruba: Čech – Puzič, Dresler, Kaluža, Puškár, Slavík, Rudl (od 17. Peslar) – Slováček, Piecha, Sztefek – Kafka (42. - 44. Tomčák), Jáchym, Zachar – Seidler, Ballner, Vaněk. Trenéři: Sršeň a Kotala
HK Nový Jičín: Jiří Slovák I. – Běhal, Zahradníček, Vašut, Metelka, Hruška, Pisárik, Cabák – Málek, Novotný, Gebauer – Sonnek, Zdeněk, Christov – Chvostek, Kocián, Samiec – Š. Kratochvíl, Jiří Slovák II., Irgl. Trenér: Macháček

Zbylé výsledky čtvrtfinále: Vsetín – Kopřivnice 9:0 (stav série 1:0), Šumperk – Valašské Meziříčí 1:2 (stav série 0:1), Hodonín – Opava 5:1 (stav série 1:0).