Pondělní střetnutí začalo pěkně zostra a novojičínský brankář Slovák musel v úvodní minutě řešit šanci Zachara. Na druhé straně měl pak dobrou příležitost Kratochvíl, ale i Čech odolal. Strážce domácí branky pak ukázal, že to s ním budou mít porubští ostřelovači těžké, protože v další velké šanci vychytal Jáchyma. Blízko vedoucí trefě byl i velmi dobře hrající novojičínský kapitán Vašut, ale jeho bekhendový pokus Čech kryl.

Atraktivní podívaná pokračovala a ve 14. minutě se mohly poprvé radovat domácí tribuny. Gebauer šikovně pláchl podél mantinelu a přesně načasovanou přihrávkou našel Kociána, jenž zblízka poslal Nový Jičín do vedení 1:0.

Těsně před polovinou utkání donutil soupeře k chybě Sonnek a chybělo mu málo, aby mohl ještě lépe zakončit. Přesně v polovině zápasu však udeřila hlavní porubská hrozba, když Kafka v obrovské šanci sice minul, ale kapitán Zachar už mířil přesně a dokázal tak zlomit odpor výborného Slováka.

Jeden z klíčových momentů zápasu přišel krátce po vyrovnání, když Zdeněk s Kratochvílem ujížděli zcela osamoceni na Čecha, ale akci překombinovali a k domácí škodě vůbec nezakončili. Druhý celek po základní části pak dostal k dispozici přesilovku 5 na 3, která trvala 93 vteřin, ale za ohlušujícího pískotu a obětavé hry domácích se gólového momentu nedočkal.

ROZHODLA ŠŤASTNÁ TREFA SEIDLERA

Zkraje třetí periody mohl Novému Jičínu vrátit vedení mladík Irgl, ale jeho ohrožení Čechovy branky nakonec nemělo gólové vyvrcholení. To přišlo až v 50. minutě, ve které hosté nahodili z rohu kluziště puk na brankoviště, kde se šťastně odrazil od Seidlera až za Slovákova záda a Poruba rázem vedla 2:1. Na konci 58. minuty si hosté závěr notně zkomplikovali, když byl za úmyslné posunutí branky potrestán brankář Čech.

Novojičínští si vzali oddechový čas, po kterém už zůstal na střídačce brankář Slovák, a i když Macháčkova družina chvíli zamkla soupeře v jeho obranném pásmu, tak nakonec vše rozhodl Slavíkův zásah do opuštěné klece. „Klobouk dolů před hráči, protože zápas byl po celou dobu vyrovnaný a rozhodly detaily, ale o tom je play-off," sdělil manažer HK Nový Jičín Milan Urban.

Z hostující šatny se těsně po závěrečné siréně valil vítězný pokřik a na hráčích byla pochopitelně cítit veliká úleva, že favorit nemusí dohánět manko 0:2 na zápasy. „Myslím si, že jsme měli znovu trošku více ze hry, ale Nový Jičín je nebezpečný tím, že proměňuje naše chyby a okamžitě chodí do brejků. Znovu jsme dostali první gól, ale věřili jsme, že to můžeme otočit, což se nakonec stalo. Sice jsme nevyužili minutu a půl trvající přesilovku 5 na 3, ale i tak nám to tam naštěstí spadlo. Je to pro nás hodně důležité vítězství," oddechl si těsně po pondělním triumfu jeden z porubských trenérů Roman Kotala.

Urban: Mělo by se rozhodovat na leděSérie play-off bývají tradičně vypjaté a nejinak je tomu i v aktuálním souboji mezi Porubou a Novým Jičínem, ve které se po pondělku ještě přiostřilo. Za vším je neúčast dvojice hráčů z prvoligového Havířova – obránce Bahounka a útočníka Bednáře, v novojičínské sestavě při druhém čtvrtfinále. Oba zmínění hráči totiž nastupovali za Nový Jičín i v průběhu základní části. „Dopoledne před zápasem jsme se ale dozvěděli, že k nám oba zmínění nepřijedou, protože je to prý rozhodnutí vedení. I po dvaadvaceti letech ve své funkci se tak mám pořád co učit. Domnívám se, že se má rozhodovat na ledě, ale bohužel se hraje i někde mimo něj a tím nemyslím v žádném případě rozhodčí. Managementu Poruby tak musím poblahopřát a rád bych připomenul, že jsme jim obránce Dreslera pustili v lednu bez jakékoliv náhrady," sdělil po druhém čtvrtfinále manažer novojičínských hokejistů Milan Urban.
Novému Jičínu chyběli oproti sobotnímu utkání útočníci Samiec, jenž byl s prvoligovým Frýdkem-Místkem na čtvrtfinálovém duelu v Jihlavě, a zraněný Christov. „Se všemi kluby máme jakési nepsané dohody, že jim pouštíme naše žáky nebo dorostence do vyšších soutěží, ale za to chceme buďto naše hráče zpět na střídavé starty, nebo jiné hráče, kterými doplníme náš kádr, protože ho nemáme tak široký, jako velké kluby. Není pravda, že máme tým složený z hráčů z Přerova či z Frýdku, protože většina z nich jsou našimi odchovanci a ke klubu mají vztah. Abych to shrnul, tak v žádném případě nebrečím. Jenom si uvědomuju, že ne všechno, se všemi lidmi v hokejovém dění funguje," konstatoval smířlivým hlasem Urban.

2. zápas čtvrtfinále play-off:
HK NOVÝ JIČÍN – HC RT TORAX PORUBA 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)

Branky: 14. Kocián (Gebauer) – 30. Zachar (Kafka, Jáchym), 50. Seidler (Vaňek, Kuťák), 59. Slavík. Rozhodčí: Koziol – Novák, Konvička. Vyloučení: 3:4. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 650. Stav série 1:1 (4:3, 1:3).

HK Nový Jičín: Jiří Slovák I. – Pisárik, Vašut, Metelka, Zahradníček (41. Cabák), Hruška, Běhal – Chvostek, Novotný, Málek – Š. Kratochvíl, Zdeněk, Sonnek – Irgl, Kocián, Gebauer – Jiří Slovák II. Trenér: Macháček.

RT Torax Poruba: Čech – Puzič, Dresler, Kaluža, Bail (30. Peslar), Slavík, Puškár – Slováček, Piecha, Sztefek – Kafka, Jáchym, Zachar – Seidler, Tomčák (10. Kuťák), Vaněk. Trenéři: Sršeň a Kotala.

Zbylé výsledky čtvrtfinále: Kopřivnice – Vsetín 4:10 (stav série 0:2), Valašské Meziříčí – Šumperk 2:3 (stav série 1:1), Opava – Hodonín 5:4 (stav série 1:1).