Po třech nezdarech v řadě naplno bodovali v pravý čas. Novojičínští hokejisté v 16. kole druholigové skupiny Východ vyloupili před utkáním vedoucí celek tabulky z Poruby a po skvělém týmovém výkonu jim ke třem bodům stačila trefa Mráze na začátku třetí části hry.

Už úvodní perioda nenaznačovala, že se potkal první tým s osmým. Flašarovci byli aktivní a dobrou hrou v obranném pásmu nedávali domácím příliš mnoho šancí k ohrožení Ilášovy svatyně. Nový Jičín, jemuž chyběli Kacíř nebo Zdeněk a v sestavě se objevil mladík z třinecké juniorky a novojičínský odchovanec Ondřej Kovařčík, který podal velmi dobrý výkon, musel přečkat také dvojnásobné oslabení trvající 39 vteřin.

V závěru třetiny pak ještě domácího Tihláře, jehož od druhé periody nahradil Gleich, ohrozil Uhlár, ale bez úspěchu.

Také druhá dvacetiminutovka nabídla více než pěti stovkám diváků podobný scénář. V polovině utkání zasahoval výtečný Iláš proti pokusu Kilnara a novojičínská defenziva pracovala nadále bezchybně.

Poruba, která je, se 64 vstřelenými brankami, suverénně nejlépe střílejícím týmem soutěže, i s dalšími minutami narážela na novojičínskou obranu, jež domácí ofenzivní esa nepouštěla do gólových příležitostí. Vážnou situaci nemusel ve druhém dějství řešit ani Gleich, a tak se i po čtyřiceti minutách na první trefu nadále čekalo.

Mráz trefil tři body

Se vstupem do poslední části hry domácí Chaloupka jen těsně minul pravou tyč Ilášovy branky a poté udeřil Nový Jičín. Mráz potrestal nedůslednost domácí obrany, špičkou hokejky procedil puk mezi Gleichovými betony, a hosté ve 43. minutě vedli na ledě favorita 1:0.

Domácí pak nevyužili nabídnuté početní výhody a utkání bylo s blížícím se koncem čím dál více nervóznější.

Necelé tři minuty před koncem se ocitl v dobré pozici Puškár, ale Iláš jeho nepovedený pokus s přehledem zpacifikoval.

Novojičínští pak, i díky dobré práci Hanáka, zvládli půlminutovou power-play Poruby a z horkého ledu jednoho z favoritů soutěže si odvezli všechny body. „Nový Jičín perfektně bránil a hrál na brejky, nicméně ano, dostali jsme takový smolný gól. Ale bohužel, pokud nezjednodušíme střední pásmo a nebudeme chodit do šancí a nebudeme chodit před bránu, tak góly dávat nebudeme. Navíc jsme byli zase nedisciplinovaní. Hráči si musí uvědomit, že se hraje šedesát minut poctivě a zodpovědně," uvedl domácí kouč Tomáš Sršeň, jenž se před nedávnem, po svém konci v prvoligovém Prostějově, vrátil zpět na porubskou lavičku, na které nahradil Martina Smetáka.

Novojičínští, jež v poslední době neprožívali zdařilé obchodí, po utkání neskrývali radost z tříbodového zisku. „Rozhodl zodpovědný výkon celého týmu a brankáře. Je radost, když se můžeme spolehnout na dva gólmany. Jsou to naši držáci. Po celou dobu jsme hráli skvěle týmově a trpělivě a odměnou nám byl vstřelený gól. V obraně jsme zahráli bezchybně. Je pravda, že jsem v Porubě nevyhrál, ani nepamatuji, snad kdysi s Karvinou. Poruba je silný tým a jsem strašně rád, že jsme vyhráli, protože jsme to potřebovali jako sůl. Měli jsme v týmu pohovor, pár věcí jsme si vyříkali a šli jsme do toho s klidnou hlavou," vyprávěl po utkání trenér Nového Jičína Aleš Flašar, jenž závěrem dodal: „Kluci dostali na čtvrtek za odměnu volno, abychom doléčili zranění."

HC RT TORAX Poruba - HK Nový Jičín 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Branka: 43. Mráz (O. Kovařčík, P. Flašar). Vyloučení: 6:8, navíc Peslar (P) 10 minut. Bez využití. Rozhodčí: Fiedler Hanzlík, Smilek. Diváci: 562.

HK Nový Jičín: Iláš Prokop, Hruška, Vašut, P. Flašar, Žák, Vnenk Ižacký, Hanák, Mikšan Mráz, O. Kovařčík, R. Gebauer Lehečka, Kabeláč, Uhlár. Trenéři: Aleš Flašar a Radomír Grimm.

Zítra hostí Nový Jičín na domácím ledě Hodonín. Utkání má buly v 17 hodin.
V pondělí 17. listopadu má pak tým kapitána Vašuta volno.