Po nezvyklé středeční pauze, kdy měla II. hokejová liga, sk. Východ volno, hostili hokejisté Nového Jičína ve druhém domácím utkání sezony jednoho z favoritů letošního ročníku z Poruby.

Hosté vstoupili do utkání aktivněji a po šanci domácího Chvostka šli v přesilové hře v osmé minutě, kdy na trestné odpočíval bek Flašar, do vedení, když se před brankovištěm nejlépe zorientoval obránce Šindelář, jenž poslal puk do poloprázdné Šrámkovy svatyně, a hrstka hostujících příznivců tak mohla slavit vedoucí trefu. V závěru třetiny se za ostravskou obranu dostal domácí kapitán Vašut, který si vynutil faul, ale v následném trestném střílení Tihláře nepřekonal. První třetinu tak Novojičínští, stejně jako v úvodním domácím utkání proti Technice Brno, prohráli 0:1.

Necelé tři minuty po návratu z kabin mohly zaburácet také domácí tribuny. Vše nejprve začalo šancí Kacíře, následně dvakrát dorážel Hanák a nakonec se ujal až pokus Uhlára, jenž svým druhým gólem v sezoně srovnal na 1:1. Domácí po vyrovnávací brance ožili a následně se dokázal uvolnit Zdeněk, který byl nato faulován, ale domácí nedokázali početní výhodu přetavit ve vedoucí trefu. V další příležitosti pak mířil nad Tihlářovu svatyni Kabeláč. V závěru druhé periody vyfasoval trest 2+2 minuty obránce Vnenk, ale výtečný Šrámek hostům nedovolil skórovat.

Emoce tryskaly naplno

Na začátku třetího dějství musel být v permanenci znovu Šrámek, jenž v dobré příležitosti vychytal Červenku. Když pak hosté dostali další možnost přesilové hry a na trestnou musel mladík Novotný, udeřili hosté podruhé. Nabito dostal Ovšák, který přišel do týmu Smetáka v létě z Frýdku-Místku, a Šrámek, jenž měl zakrytý výhled, inkasoval podruhé. V 57. minutě pak, po ráně Gogolky, domácí publikum jenom zahučelo, když rána domácího forvarda cinkla o břevno.

Ve stejné minutě dostali domácí dvouminutový trest za příliš mnoho hráčů na ledě, což rozezlilo šéfa domácí střídačky natolik, že hodil flašku směrem ke střídačce hostů. Hlavní sudí se pak rozhodl vykázat domácího kouče z lavičky. Tomu se však své místo opustit rozhodně nechtělo a několik minut se nehrálo. Domácího trenéra musel k odchodu ze střídačky vybízet dokonce místní hlasatel. V nervózním závěru už se domácí nedostali ani k power-play, a podruhé v sezoně tak vyšli bodově naprázdno. „Myslím si, že jsme nehráli tak sprostě, aby byl poměr vyloučených 2:9, a minimálně bod jsme si rozhodně zasloužili. Bylo to remízové utkání a z konečného výsledku jsem hodně zklamaný, protože jsme prohráli nespravedlivě. Při hře pět na pět jsme neinkasovali. Je to pro nás krutý výsledek," hledal po utkání jen těžko slova domácí trenér Aleš Flašar. „Chtěli jsme hrát hokej, zatímco hosté pořád padali a plakali, a to není na moje nervy. Luďa Krayzel tam měl za neustálé diskuze dostat dávno desítku, nevím, proč se tak nestalo. Kluci dřeli, bojovali a makali, ale bohužel. Hodně těžko se mi mluví. Oba góly jsme dostali v oslabení. Při hře pět na pět, kde byla ta slavná Poruba?" zlobil se vytočený kouč HK Nový Jičín.

Hosté se tak po rozpačitém vstupu do sezony těšili z druhého tříbodového zisku. „Podle mého jsme byli po celý zápas lepší. Akorát jsme nevyužívali přesilovky, a tím pádem jsme se trápili. Kluci odvedli bojovný výkon. V Novém Jičíně to samozřejmě není lehké, protože domácí mají dobrý a zkušený mančaft. Takové vítězství jsme potřebovali, protože potřebujeme jít do pohody. Náš výkon už musel být konečně trošku jiný, protože minule jsme to doma odchodili. Nyní jsme šli od první minuty za vítězstvím," pochvaloval si v útrobách novojičínského zimního stadionu někdejší extraligový hráč a rozhodčí a nynější trenér Poruby Martin Smeták.

HK Nový Jičín - HC RT TORAX Poruba 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)

Branky: 23. Uhlár (Vnenk, Kacíř) 8. Šindelář (Vaněk, Sedlář), 47. Ovšák (Krayzel, Sedlář). Vyloučení: 9:2, navíc A. Flašar (trenér NJ) OK. Využití: 0:2. Rozhodčí: Koziol Holíbka, Kašík. Diváci: 400.

HK Nový Jičín: Šrámek Žák, Hruška, Vašut, P. Flašar, Vnenk, Zahradníček R. Gebauer, Kacíř, Mikšan Lehečka, Zdeněk, Novotný Gogolka, Kabeláč, Uhlár Mráz, Hanák, M. Chvostek. Trenéři: Aleš Flašar a Radomír Grimm.

Ve středečním 6. kole cestuje HK Nový Jičín na led čtvrtého Hodonína. Utkání má úvodní buly v 18 hodin.