Hlavními hrdiny filmu Jak se vaří dějiny jsou totiž vojenští kuchaři z různých koutů Evropy. Obyčejní muži se zástěrou na uniformě, jejichž úkolem je nasytit armádu. Na první pohled je jejich funkce méně důležitá než funkce tankových brigád, leteckých svazů a výsadkových oddílů. Ale právě na jejich polní kuchyni závisí úspěch „ozbrojených žaludků“ - vojáků. Bez kuchařů ztrácí armáda svoji sílu, a tím i smysl.

V dokumentárním snímku se renomovaný slovenský režisér Peter Kerekeš podobně jako ve svých předešlých dokumentech opět zaměřuje na dávnou minulost i nedávnou přítomnost. Prostřednictvím dramatických příběhů vojenských kuchařů, kteří vařili pro vojáky v průběhu mnoha krvavých válečných konfliktů, nás tvůrce provede různými zeměmi, dějinnými epochami, událostmi, jež změnily historii i mapu Evropy. A tím nás zároveň i zasvětí do podnes většinou těžko řešitelných vztahů plných paradoxů mezi lidmi, národy a zeměmi. Na filmovém plátně se hned v úvodu vedle sebe ocitají a vzájemně jsou konfrontováni lidé, kteří v jistých obdobích evropské historie stáli, či spíše „vařili proti sobě“: Němec Franz Wienhart pekl chléb pro hladové vojáky Wehrmachtu, když vyhrávali 2. světovou válku, ač již byla německá armáda na ústupu. Žid Liepke Distel, který přežil pobyt v koncentračním táboře, se po válce rozhodl Němcům pomstít tím, čeho se mu v táboře nedostávalo - chlebem… Ruska Klavdia Lobanovová vařila v průběhu blokády Leningradu sovětským letcům, kteří se vrhali do vzdušných soubojů s německými letadly.

„Jedním z hlavních témat filmu je hledání receptu, jak se má člověk zachovat… Jsou rozkazy recepty? Máme se řídit recepty v životě? Kdo má právo psát kuchařky? Kdy můžeme odmítnout žít podle receptu a kdy máme vařit podle rozkazu? Kuchaři - vojáci, kolegové či nepřátelé? Jak by se asi zachovali při profesionálním střetnutí? Bojovali by proti sobě, anebo by si vyměnili recepty? A co morální poselství hrnců? Kdyby se všichni kuchaři světa zařekli, že nebudou vařit, nebylo by válek…?" vysvětlil režisér filmu Peter Kerekeš, o čem při tvorbě filmu přemýšlel a na co v něm hledal odpovědi.

Snímek Jak se vaří dějiny uvede novojičínský Biograf Artefakt v sobotu 9. května od 20 hodin. (mer)