Od pátku do neděle se Městské kulturní středisko Studénka stane již po pošesté pořadatelem Balkánských dní kultury. Jedná se o mezinárodní hudební festival, který má našemu regionu přiblížit balkánskou kulturu. „Uspořádat poprvé ve Studénce hudební festival s tamburašskými orchestry ze zemí bývalé Jugoslávie a představit tak našemu publiku balkánskou kulturu se podařilo pořadateli Městskému kulturnímu středisku, v roce 2007," připomínají v pozvánce organizátoři z tamního Městského kulturního střediska. „Šestý ročník si dal za cíl představit kulturu balkánských zemí nejširšímu spektru publika a zároveň představit zahraničním účastníkům naši zemi. Pořadatelé si dali jako jednu z priorit přiblížit balkánskou kulturu divákům, aby i oni v budoucnu cítili v Tamburašském orchestru Brač ze Studénky své bohatství, protože tento soubor je v ČR jediný a má téměř stoletou tradici," doplňují v programu organizátoři.

Letošního festivalu se zúčastní kromě domácího souboru Brač také tamburašský soubor z Chorvatska GAJ Zagreb. „V souboru působí i tamburašská skupina začátečníků a dorostenců, z jejichž řad se doplňuje orchestr novými členy. Orchestr svým působením již dosáhl velmi významných úspěchů na četných koncertech a vystoupeních jak v Chorvatsku, tak v zahraničí a získal si reputaci výjimečně dobrého souboru s pestrým, ale i profilovaným repertoárem," popsali jej pořadatelé.

Slavnostní galavečer se koná v sobotu 19. května od 19 hodin v sále Dělnického domu ve Studénce. Jako host se tento rok představí klarinetista Adam Malík a soubor orientálních tanečnic Habibi.

Dny Balkánské kultury se budou ve Studénce konat od pátku 18. května. (mer)