Inscenace Emigrantes vznikla na základě intenzívní práce choreografek Terezy Ondrové a Veroniky Kotlíkové s dětmi v Ateliéru kreativního pohybu při Divadle Archa v Praze a originálním způsobem nahlíží na fenomén uprchlictví. „Tvůrkyně se nechaly inspirovat dětským viděním světa i spontánností jejich pohybového projevu. Inspirací k Emigrantes byly jednak reálné příběhy dětí z uprchlických rodin, s nimiž pracovaly v Ateliéru kreativního pohybu a jednak stejnojmenný komiksový příběh z pera Shauna Tana,“ vysvětluje ve své pozvánce jedna z organizátorek Eva Riedlová.

Choreografie a režie představení vychází z hledání přirozeného vyjádření dětí, jemuž se dospělí tanečníci ve své pohybové a interpretační stylizaci přizpůsobují. Síla choreografie je především v její nenucenosti, v citlivosti, s níž vede děti a dospělé k přirozenému vyjádření emocí pohybem. Dětský pohyb zároveň kultivuje, avšak zcela bezprostředně, jaksi mimochodem.

Klíčem k inscenaci je atmosféra, nikoli fabule. „Emigrantes tvoří pásmo tematicky propojených obrazů, které jsou vždy metaforou k určité situaci naznačené střípkem monologu. Atmosféra inscenace nepřestává balancovat na hranici mezi nostalgií a groteskou. Představení vládnou děti. Jejich spontánnost, odvážnost, snění a hravost dává prostor vtipu i tanci,“ tvrdí Riedlová.

Magickou atmosféru umocňuje a dramaturgickou linku vede hudba skupiny DVA, která je velmi abstraktní, enigmatická, takřka spirituální a je s nadsázkou charakterizována jako folklór neexistujících národů.

V novojičínské Beskydském divadle uvidíme tanečně divadelní představení Emigrantes ve středu 17. listopadu od 19 hodin. (mer)