Kopřivnická dixielandová kapela Stanley´s Dixie Street Band se před několika málo dny vrátila ze Světového dixielandového festivalu. Ten se, zatím bez jediné přestávky, koná na anglickém ostrově Guernsey již od roku 1945. Muzikanti na ostrov zavítali již potřetí, a opět sklidili obrovský úspěch.

„Naše kapela se festivalu zúčastnila již po třetí, a to v létech 2011, 2012 a teď v roce 2015.

Jsme zatím jediní hudebníci, kteří na ostrov přijeli z takzvaného bývalého Východního bloku, což v počátcích působilo jako taková malá senzace," zavzpomínal na pobyt na ostrově Guernsey kapelník Stanley´s Dixie Street Band Standa Dětský.

Šest dní trvající festival má přitom účastníky ze všech koutů světa. „Pravidelně na něj jezdí dixielandy z USA, Austrálie, Skandinávie, Holandska. Nechybí samozřejmě ani anglické domácí kapely," potvrdil Standa Dětský. Tentokrát se dixielandy sešly v týdnu od 20. do 27. července. Jejich hlavními pódii se přitom staly ulice hlavního města ostrova Guernsey. „Festival probíhá jako street, to znamená v ulicích města St. Peter Port. V praxi to vypadá tak, že se kapely střídají na různých místech a podiích, kde hrají vždy po třiceti minutách. Poté se přesunou na jiné místo," vysvětlil kapelník a pokračoval: „Vlastně to celé připomíná akci kulový blesk. Hrát se začíná v deset hodin dopoledne, konec je pak ve čtyři odpoledne. Účastníci jsou tak denně šest hodin v jednom kole. Poslední večer patří velikému koncertu pro sponzory festivalu, bez kterých by se tato akce vůbec neuskutečnila."

Hudební parta ve složení Standa Dětský, Marek Bukovjan, Filip Kučera, Jan Habernal a Tomáš Ličman sklidila na festivalu opět velký úspěch. Kapelník přitom oblibu kopřivnického dixielandu na anglickém ostrově okomentoval skromně: „Psát o tom, že tam naše česká kapela sklízí úspěchy a neztrácí se mezi jinými renomovanými kapelami z celého světa, je si myslím zbytečné. Za všechno hovoří to, že si opět vezeme pozvání na příští ročník, který se uskuteční příští rok.

Guernsey patří do skupiny Normandských ostrovů, které patří Anglii. Na ostrově, konkrétně v letech 1856 1870, žil patnáct let v politickém vyhnanství francouzský spisovatel Viktor Hugo.