Hadry z těla jsou neotřelá kapela se syrovým zvukem a repertoárem, jehož kořeny sahají až do středověku. „Stylově se kapela dá… vlastně nedá zařadit. Protínají žánry od rock/popu až do punku. Pulzující rytmika, rozevlátá, až melancholická harmonika, do které se nenápadně vtírá banjo a další nástroje z nemalého arzenálu kapely. Místy kabaret, místy pouťový jarmark – nekonvenční kapela, která stojí za návštěvu koncertu - kdo dorazí, nebude litovat!“ lákají v pozvánce organizátoři z Městského kulturního střediska v Novém Jičíně.

Kapela se původně sama zaškatulkovala jako hradní folk-punk s prvky cross ovaru, což se časem ukázalo jako zavádějící, tak zůstalo pouze u folkpunku. Pro okořenění zvuku mění v několika písních kytaru za středověké nástroje. „Ano, je to trochu kabaret a trochu lidová veselice. V textech najdeme za špetkou zadumání dva stroužky ironie, deci fanfarónství a dobře kilo nostalgie po starých časech,“ napsal o nich například Radim Šašinka pro festival Mišmaš.

Jejich klíčové album Na starý časy je radostný, folk-punkový přípitek, který vzdává úctu všem kouzelným starým příběhům, masopustním rejům, podivínství, mužským i ženským silám v ryzí podobě, kterých už je teď poskrovnu. Jakési staromilství je ovšem Hadrům z těla vlastní. Dokazuje to nástrojové obsazení, které kromě málo využívaného akordeonu a banja zahrnuje i starodávný nástroj slepců a žebráků – niněru. Hudba i texty jsou nicméně stále  současné.

Kapela Hadry z těla vystoupí v novojičínském hudebním klubu Galerka na Staré poště v pátek 13. dubna od 20 hodin. (mer)