Už jen to, že v rohu náměstí stojí dům číslo 45, ve kterém 14. července roku 1790 zemřel slavný vojevůdce Ernst Gideon von Laudon, stojí za velkou pozornost.

Právě naproti takzvaného Laudonova domu, v protějším rohu náměstí, stojí vánoční strom, vedle nějž je pódium, na kterém se každoročně v době adventu koná mnoho kulturních vystoupení. Jedním z nich bude i společná akce Deníku a rádia Orion nazvaná Česko zpívá koledy. V České republice se letos uskuteční již potřetí, v Novém Jičíně podruhé, poprvé se přidal také Domov Hortenzie ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Česko zpívá koledy je unikátní akce, při níž ve stejnou chvíli na stovkách míst v České republice zazpívají lidé ve stejném pořadí pět vybraných koled. Letos jsou to písně Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Štědrej večer nastal a Pásli ovce Valaši. Tyto koledy zazní v uvedeném pořadí přesně od 18 hodin ve vysílání rádia Orion, takže připojit se může nejen zmíněný Domov Hortenzie, ale kterákoliv organizace či kterékoliv místo v České republice. A pokud se zájemci o zpívání přihlásí na www.denik.cz/cesko-zpiva-koledy/registrace, rozsvítíme účastníkovi hvězdičku na mapě České republiky na stránkách Deníku. Zašle-li nám někdo ze zpívání fotografie, my je zveřejníme.

Stejně jako loni, i letos nám pomůže při zpívání koled pěvecký sbor Ondrášek se svými přípravkami a s uměleckým vedoucím Josefem Zajíčkem.

Akce Česko zpívá koledy se uskuteční ve středu 11. prosince od 18 hodin na Masarykově náměstí v Novém Jičíně a naváže na vystoupení Ondrášku, před nímž se ještě představí Sextet+ Nový Jičín a sbor Puellae et Pueri. Zveme tímto každého, kdo má chuť se na chvíli zastavit v předvánočním shonu a sdílet s ostatními radost ze společného zpívání.