V letošním roce uplyne 120 let od narození významného frenštátského rodáka, akademického malíře a legionáře Břetislava Bartoše. Jeho životní osudy i osudy dalších legionářů z regionu Novojičínska budou představeny na výstavě s názvem Břetislav Bartoš a legionáři Novojičínska v boji za vznik Československa, která byla připravena ve spolupráci s Muzeem Fojtství v Kopřivnici, Československou obcí legionářskou v Novém Jičíně a Okresním výborem Českého svazu bojovníků za svobodu v Novém Jičíně.

Expozice dobových fotografií, obrazů, dokumentů, vyznamenání, uniforem, součástí výstroje a výzbroje členů československých legií z muzejních i soukromých sbírek bude slavnostně otevřena v úterý 5. února v 17 hodin v Muzeu ve Frenštátě pod Radhoštěm.

„Výstava navazuje na stejnojmennou knihu Václava Langera a plukovníka Bohumila Vlacha, která byla vydána v loňském roce a mapuje osudy novojičínských legionářů z první světové války. Publikace obsahuje více než tisíc medailonků, díky nimž se lidé dozvědí, kde se který legionář narodil a žil, kde bojoval a jaké činnosti vykonával," řekli o chystané expozici pořadatelé ve své pozvánce.

K výstavě proběhnou doprovodné přednášky pro školy i veřejnost.

O činnosti československých legií ve Franci, Itálii a Rusku se návštěvníci dozví více v prostorách frenštátského muzea. Výstava potrvá do 24. března. (mer)