Možná jste to byli i vy, kdo chodil na konci června kolem kina s nevěřícnou otázkou v očích: Co se stalo s Filmale? Oficiální vyjádření organizátorů neexistovalo, bylo tu jen ticho po pěšině a běžný měsíční program kina Květen. S aktualizovaným webem www.filmale.cz teď přichází i další ročník filmové přehlídky, která na severní Moravě nemá přílišnou konkurenci a pokračuje v duchu představování zahraničních kinematografií a uvádění nových souvislostí do veřejného života. „Myslíte, že je možné chovat v úctě klasika psychologického filmu Ingmara Bergmana a zároveň se bavit na céčkových akčních filmech s Dolphi „Drago“ Lundgrenem?“ ptají se organizátoři festivalu a myslíte jako řečnickou otázku. A jakéže bude letošní zaměření? Severský film.

Pořadatelé v čele s ředitelem kina Květen Lubomírem Svobodou tvrdí: „Musíme být realisti, žijeme na maloměstě a tady nemůžeme lidi krmit náročnou filmovou introspekcí, chceme zasáhnout diváka a dát mu šanci, aby vyměnil domácí pohovku za pohodlí kina se všemi jeho technickými přednostmi.“

Festival svou dramaturgii založil na profilech znamenitých tvůrců (Bergman, von Trier, Kaurismäki, Vinterberg a poněkud netradičně Dolph Lundgren) a na volném seskupení žánrově rozmanitých snímků. Za zmínku stojí mysteriózní komediální titul Adamova jablka o vztahu neonacisty a faráře, černá komedie Kurz negativního myšlení nebo akční komedie V Číně jedí psy, pro níž je přídomek „černá“ příliš slabý. A veseloherní linii skvěle doplňuje montypythonovsky laděná groteska Picassova dobrodružství, která je životopisem jen do velmi nejisté míry. „Přirozeným vyvrcholením, kde jinde než v Artefaktu, bude projekce mimořádného bijáku Utrpení Panny Orleánské, což je němý film zastoupený ve všech zásadních toptenech. Exkluzivně a živě ho doprovodí Jiří Hradil na piáno, kterého můžete znát z kapel Lesní zvěř nebo taky aktuálně Tata bojs,“ uzavřel své pozvání Svoboda.

Promítat se bude na šesti místech – v kině Květen, v Biografu Artefakt, v Galerce na Staré poště, v malém sále kina Květen, na parkovišti vedle kina Květen na Havlíčkově ulici a v Letním kině. Podrobný program najdete na internetových stránkách www.filmale.cz. (mer)