Muzeum ve Frenštátě bylo po celkové rekonstrukci a instalaci nových expozic otevřeno v roce 2007. Jedna z nových výstav byla věnována historii vystěhovalectví z regionu Frenštátska do Ameriky ve 2 polovině 19. století. Muzeum chce toto výročí veřejnosti připomenout výstavou dosud neprezentovaných exponátů pocházejících z Texasu, které byly pro muzeum získány ve sbírce mezi potomky vystěhovalců. Ve Výstavní síni ji tam uvidíme až do začátku listopadu.

Sbírku pro muzeum nezištně a s velkým osobním úsilím zorganizovali manželé Nancy a Darwin Machu z Round Rock a John a Bennie Stastny z Austinu v Texasu, ve spolupráci s českými krajanskými spolky a periodiky. „Vybrali a soustředili předměty z celého Texasu, opatřili popiskami, zabalili a připravili k transportu lodí. Mimo to muzeu věnovali vlastní exponáty," popisují organizátoři výstavy ve své pozvánce.

Akce by se nebyla zdařila bez pomoci členů Muzejní a vlastivědné společnosti ve Frenštátě pana Jiřího Zátopka, manželů Vlasty a Radomíra Golasových a Drahomíra Strnadla. Na výstavě budou prezentovány historické zemědělské nástroje, kuchyňské a domácí potřeby, potřeby ke zpracování produktů, lodní kufry, rodokmeny, archiválie, fotografie, knihy i současné suvenýry z Texasu.

Expozice bude ve Frenštátě k vidění od soboty 15. září, slavnostní vernisáž za účasti krajanů začne o půl jedenácté dopoledne. Naposledy ji pak uvidíme 4. listopadu.(mer)