Novinka je první svého druhu. A jak funguje? Jednoduše. Systém využívá technologii bezdotykové komunikace, s níž se lze setkat například u bezkontaktních platebních karet. U desítek vzácných veteránů budou nově umístěny speciální NFC štítky, jejichž prostřednictvím získají návštěvníci přístup k mnoha zajímavým informacím a možnostem interakce na internetu. Načtení štítku přitom trvá pouze několik milisekund, nebude k němu třeba jediný dotek, vše se odehraje pouze přiblížením vhodného telefonu ke zmíněnému štítku.

„Chceme návštěvníkům poskytnout víc než jen informace do mobilu. Kromě multimédií a obrazového materiálu nabízíme nekonečnou databázi informací a propojení na sociální sítě. Naše exponáty tak ožívají a ze statických objektů se mění v reálné artefakty s vlastním příběhem i komunitou fanoušků," uvedl ředitel Regionálního muzea v Kopřivnici Lumír Kaválek.

Nový systém interaktivní prezentace si budou moci vyzkoušet nejen majitelé chytrých telefonů, ale také návštěvníci, kteří chytrý telefon nevlastní. Ředitel Technického muzea přislíbil, že na recepci bude připraveno k zapůjčení několik mobilů, jež zmíněnou technologii podporují. Unikátní projekt, který nemá široko daleko obdoby, byl spuštěn v sobotu 1. června. „V první etapě bude kladen důraz především na seznámení návštěvníků s NFC technologií a možnostmi propojení exponátů s on-line databázemi. Do budoucna má muzeum v plánu získat plně interaktivní portál, ve kterém budou mít lidé možnost interagovat s exponáty, zúčastňovat se anket a soutěží nebo komunikovat s muzeem," dodal na závěr ředitel Kaválek.

Interaktivní výstavu připravila společnost Inmedity a to zcela zdarma. Společnost se chystá nadále spolupracovat s muzeem, současnou virtuální prohlídku budou rozšiřovat.