Věčně mladý přirozený melodik s hlasem buckleyovské naléhavosti je muzikant, skladatel a textař eklektického talentu. Původně jazzový saxofonista s pozdější praxí garážového rockera, zpěváka kelt-punkové skupiny i folkového písničkáře, svůj projev plně opírá o nevšední improvizační schopnost. „V jeho expresivním projevu najdete velice silné okamžiky. Od tklivých pasáží v pianu po srdcervoucí výkřiky v nejvyšších polohách," popisuje hudební publicista Richard Boryna a dodává: „Jeho vystoupení je vůbec zážitek. Je velmi vtipný a kouzelný je jeho komentář programu neotřelou češtinou. Přestože je cizinec, dokáže si v češtině vychutnat některé zábavné významové nuance." Jeho hudba zní například podle reportéra německé verze časopisu Rolling Stone jako zvláštní směsice čehosi mezi Jeffem Buckleym a Oasis.

James Harries je opravdu špičkový muzikant, známý po celé Evropě a britských ostrovech. Celý rok tráví na cestách mezi Frankfurtem, Londýnem, Paříží a Valašským Meziříčím. K Valašsku si rodák z Manchesteru udržuje dlouhodobě pozitivní vztah. „Táhne jej sem věrné a osobité publikum, které si zde vytvořil, pravidelně se účastní festivalu Valašský špalíček a spolupracuje i s místní muzikantkou Lucií Redlovou," vysvětlil Boryna.

Harries spolupracuje s celou řadou českých hudebních hvězd. Znamenitě si při živém nahrávání alba porozuměl s Emilem Viklickým, jenž ve světě patří k nejznámějším českým hudebníkům, i s laureátem mnoha prestižních interpretačních cen Peterem Dvorským. „Pravděpodobně jako první na světě natočil svoje nové oficiální album na svůj mobilní telefon. Tuto nahrávku bez jakýchkoliv úprav vydal a poskytl svým fanouškům v digitální podobě," připomněli také organizátoři novojičínského koncertu.

V novojičínské Galerce na Staré poště vystoupí James Harries v pátek 22. listopadu od 20 hodin.

Michal Merenda