Pravidelně jednou měsíčně láká do Zámeckého sálu ve štramberském domě U Písařů jazzman Boris Urbánek zajímavé osobnosti českého a moravského jazzu, swingu a spřízněných hudebních žánrů. Tentokrát přijali pozvání saxofonistka a zpěvačka Dája Šimíčková a kontrabasista Jarek Šimíček.

Jana Šimíčková zahájila profesionální dráhu zpěvačky po absolutoriu pětiletého studia hudební výchovy a českého jazyka na Pedagogické fakultě v rodné Ostravě. „Touha po spleti složitějších harmonií, láska k vážné hudbě, zejména k vokálnímu vícehlasu ji ale brzy zavedla nejprve do Pěveckého sboru Čs. rozhlasu v Praze a poté do vokálního tělesa Sestry Havelkovy po boku Ondřeje Havelky. Se svým uměleckým „bratrem" také příležitostně předvádí dobové tance. Také s ním spolupracuje v souboru Melody Makers,“ připomněl pro Region hudební publicista Richard Boryna.

Kromě nesčetného množství tuzemských i zahraničních vystoupení v různých koutech světa má na kontě nejen nahrávání řady hudebních nosičů, ale též řadu sólových projektů ve spolupráci s autory soudobé hudby, s českou televizí s jazzovým kvartetem Shadde Yadda, s jazzovým pianistou Vojtěchem Eckertem nebo také autorskou spolupráci s rozhlasem či divadlem.

Vedle autentické interpretace starého jazzu a raného swingu se věnuje interpretaci soudobé vážné hudby nebo hudbě na pomezí žánrů s Kvartetem sv. Vavřince, které v roce 2002 založila a které se představilo v new-yorkské Carnegie Hall.

Ve Štramberku ji doprovodí kontrabasista, skladatel a hudební aranžér Jarek Šimíček. Ten kromě rozsáhlé pedagogické činnosti spolupracuje s celou řadou známých kapel, orchestrů a hudebníků, jako například právě s Borisem Urbánkem, Radkem Pastrnákem nebo Michalem Prokopem.

V Zámeckém sále Domu U písařů ve Štramberku vystoupí Dája Šimíčková a Jarek Šimíček v neděli 14. února od 17 hodin. (mer)