Jako malý kluk si Louis Palmer nakreslil do sešitu auto na sluneční pohon. Jeho snem bylo objet v něm celý svět. Po dvaceti letech se už jako učitel na základní škole ve švýcarském Luzernu ke svému snu vrátil a s pomocí několika nadšenců ho začal realizovat.

„V létě roku 2007 tak spatřil světlo světa první prototyp vozidla, které díky solárním panelům umístěným v přívěsu bylo schopno nepřetržitého provozu pouze na sluneční pohon. Cesta tedy mohla začít. K Louisovu překvapení se jeho auto ani po několika stovkách kilometrů nerozpadlo, a tak mohl za velkého zájmu lidí i médií ve své propagační cestě pokračovat a po osmnácti měsících ji úspěšně ukončit," popisují hlavní téma snímku pořadatelé festivalu Jeden svět.

V každé ze čtyřiceti zemí, které navštívil, uspořádal ve vybrané škole přednášku a na konferenci Organizace spojených národů o globálním oteplování byl dokonce pověřen funkcí oficiálního taxikáře ministrů jednotlivých zemí. Svižně sestříhaná road movie Erika Schmitta s energickou hudbou a pozoruhodnými obrázky z netradiční cesty ukazuje splnění jednoho dětského snu, který by mohl zásadním způsobem přispět k celosvětovému snížení emisí.

Jeden svět je mezinárodní festival dokumentárních filmů věnovaných problematice lidských práv. Od svého vzniku v roce 1999 je jednou z aktivit obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni. Patří k nejvýznamnějším festivalům tohoto druhu v Evropě a v roce 2007 získal čestné uznání UNESCO za výchovu k lidským právům. Během festivalu je udělována mezinárodní cena Homo Homini určená osobnostem, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv, demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů.

V novojičínské čajovně Archa uvidíme snímek Solartaxi v sobotu 23. února od 18 hodin. (mer)