Po kolikáté se bude mini festival konat?

Letos je to už popáté. Minifest se koná každý velikonoční víkend od roku 2006, jen v roce 2008 nebyl, protože jeden z hlavních organizátorů odešel na vysokou školu a neměl čas na organizaci. V roce 2009 jsem ho v týmu nahradil já a spolu s Vojtěchem Seidlerem to děláme dodnes.

Jak se zrodila myšlenka na pořádání takové akce?

S kulturou v malém městě je obecně problém, protože není jednoduché sehnat peníze a ne vždy je to priorita radnice. Bílovci chybí klub. Máme tady velký kulturní dům, který se ale na pořádání klubových koncertů nehodí, pokud nepřijde tři sta až čtyři sta lidí – byl by to totiž trapas. Napadlo nás, že pokud tu akci pojmeme ve velkém a profesionálně, lidi to zajímat bude a přijdou. Město nám vyšlo vstříc, půjčuje nám prostory kulturního domu zdarma a navíc nás podpořilo z grantového fondu. Snažíme se i sami aktivně oslovovat sponzory, díky kterým potom můžeme snížit ceny vstupenek. Panovala sice obava, jestli budou mít lidé o takovou akci vůbec zájem, ale spokojení návštěvníci a už pátý ročník akce ukázal, že festival v Bílovci má smysl.

Odlišuje se nějak letošní ročník od těch předcházejících?

Letos, díky klukům z TV Odra Studénka, pojmeme mnohem profesionálněji projekci. Nad pódiem bude velké projekční plátno a záběry z kamer budou dynamické. Také jsme objednali lepší světelnou techniku. Tyto dva faktory určitě přidají hodně na atmosféře.

Můžete představit kapely, které během večera vystoupí? Co byste označil za největší lákadlo?

Moc se těšíme na vystoupení X-CORE. Je to původně hardcorová kapela ze Znojma, která se v poslední době nasměrovala více do melodických poloh. Lze je přirovnat k americkým kapelám a považuji je za jednu z nejlepších metalových kapel v Česku. Kromě nich a Criminal Collection vystoupí i skvělí Slow Tension ze Studénky, kteří vystupovali na Minifestu už v roce 2009. Dále zahrají Salty Stick Boy’s z Prahy, kteří budou celý festival zahajovat. Pro tvrději zaměřené fanoušky vystoupí Barricade a opět nebude chybět ani moje kapela, Thieves in Streets, a ostravští Gap in the Story. Doporučuju si najít akci na facebooku nebo navštívit webové stránky festivalu, kde si lze všechny kapely poslechnout.

Podle čeho vybíráte skupiny na minifest?

Troufám si tvrdit, že máme s Vojtou celkem solidní přehled o české klubové scéně. Snažíme se tady lidem dotáhnout kapely, ke kterým by se jinak nedostali, a ukázat jim, že se u nás vyskytuje hodně talentů, které jsou mnohdy mnohem lepší než to, co nám servírují rádia a hudební televize. Každý ročník si zveme kapelu, o které jsme přesvědčeni, že půjde do roka zásadním způsobem nahoru. Zatím nám tipy vycházejí. Třeba From Our Hands z Bratislavy, kteří u nás hráli v roce 2009, vydali úspěšnou desku, točí klipy, objíždějí festivaly a předskakují zahraničním kapelám. Loni jsme zase vsadili na Johny Said The Number z Nového Jičína a letos jsme sáhli po melodickém punkrocku Criminal Collection ze Vsetína. Ti umí psát skvělé písničky a před pár týdny byli ve velké konkurenci oceněni cenou poroty v soutěži Starter. Vidím v nich velký potenciál.

A jak vidíte v budoucnu existenci festivalu? Máte již nějaké plány?

Čeká nás diskuse o tom, zda zůstat u formátu festivalu pro mladé kvalitní a talentované kapely anebo zkusit vsadit na nějaká velká jména. Akce už se v okolí etablovala natolik, že se jako organizátoři nemusíme bát neúspěchu. Jde spíše o to, jestli pořád chceme být festival, který ukazuje lidem talenty, anebo jestli chceme prezentovat už zavedená jména velkých kapel.

Co organizace jiných akcí, podobných Easter rock minifestu. To nezvažujete?

Vyhodnotíme letošní ročník a uvidíme. V hlavě mám nápad udělat něco podobného i na podzim, ale o tom nás taky ještě čeká diskuse.

Klára Manfrinová