Hlavní roli hokejového trenéra Hrouzka v seriálu tvořeném krátkými epizodami ztvární Jiří Langmajer. Ten také spolu s producentem Danielem Strejcem ve čtvrtek odpoledne odpovídal na otázky novinářů. „Po dlouhých letech mého herectví se stalo poprvé, aby mě někdo oslovil s projektem takového internetového seriálu. Neváhal jsem a roli přijal," řekl Langmajer.

V dalších rolích se objeví Zdeněk Piškula, Hanka Vágnerová, Marek Taclík, Norbert Lichý nebo Petra Špindlerová. "Myslím si, že je to dobře obsazený seriál a jsme rádi, že všichni tito herci naši nabídku přijali. Chceme dospívat, přijít s dospělejším bratrem nebo sourozence našeho Vyšehradu. Proto jsme s Petrem Kolečkem dali dohromady námět a později scénář seriálu Lajna," uvedl Strejc. 

Už v prvních záběrech natočených na zimním stadionu se ale mihnou i domácí hráči. „Led už je po sezoně rozpuštěný, tak jezdili na kolečkových bruslích. V menších rolích se objeví další havířovští hráči i fanoušci," dodal producent Strejc.

Fotbalistu Juliuse Lavického v sitcomu Vyšehrad hraje Jakub Štáfek.
Sitcom Vyšehrad s "Lavim" jako fenomén. Limberský se nesměje, co vy?

Producent také vysvětlil, proč právě Havířov: „My už jsme si Havířov vyhlédli dříve, když jsme společně s režisérem Janem Hřebejkem vybírali lokace pro film Zakázané uvolnění. Město mě zaujalo tou hlavní třídou i zimním stadionem a teď se nám to hodí."

K Havířovu má vztah i Langmajer: „Já město znám a znám i zdejší diváky, protože, když tady s divadlem hrajeme, je vždy plno. Natáčel jsem tady například s Robertem Sedláčkem i film Ženy, které nenávidí muže." 

Tvůrci známí svým seriálem Vyšehrad tvrdí, že Lajna bude založena na podobném principu. „Bude to internetový seriál, tvořený krátkými epizodami. Narozdíl od Vyšehradu nebude tak kousavý, ale spíše komediální. S jednotlivými postavami více pracujeme," vysvětlil Strejc.

"My vlastně přicházíme s novou platformou seriálů, které žijí na sociálních sítích, která je stále populárnější. Lidé mohou reagovat na herce, na město, na vše, co uvidí. Lidé, když dneska sledují televizi, tak si ověřují mnoho věcí přes tablety, telefony, které mají u sebe," řekl Martin Tošenovský z tvůrčího týmu.

Archivní snímek z havířovského zimního stadionu.
Tvůrci Vyšehradu točí seriál z hokejového prostředí v Havířově

Úvodní díl bude ze série nejdelší. Následovat bude dalších sedm epizod. Na děj seriálu se musí diváci těšit minimálně do květnové premiéry pilotního dílu. „Chtěli bychom ho uvést v době hokejového mistrovství světa. Další díly budeme točit v září a říjnu. Pro některé role jsme oslovili také hráče ze slavného naganského týmu, ale i Jakuba Prachaře a další známé tváře," řekl Strejc.

Přestože to tvůrci seriálu nepotvrzují, v mnoha postavách se uvidí skutečné osobnosti českého hokeje, či spíše hokejoví fanoušci. Jednou z takových postav by měl být hokejista a trenér Vladimír Růžička. „Inspiraci jsme brali od více trenérů. Děj je zasazen do města Havířova. Je to komedie se zápletkami založenými na reálných situacích. Trenér přijíždí ze svého domovského klubu Slávie a pak v Havířově bude zažívat řadu situací. Drtivá většina děje se odehrává v klubu. Zažívá tam různé sportovní i nesportovní věci. Vidět bude nejen stadion, ale také bulvár vedoucí skrz město," řekl Strejc a Langmajer potvrdil, že se ve své roli vidí spíše jako Ivan Hlinka.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube