Pozdní sběr je rocková kytarová muzika s bluesovými základy, tak trošku zavánějící jižanskými vlivy, stejně jako vlivy ryze místními. Texty jsou významnou součástí produkce a skupině na nich opravdu záleží. „Když jsme kapelu Pozdní sběr v roce 2000 zakládali, snažili jsme se názvem vyjádřit několik pohledů na věc. Všichni jsme Moraváci z Brna a okolí, máme to tady u nás na jižní Moravě rádi a samozřejmě, když je příležitost, nevynecháme možnost pochutnat si na dobrém vínku," prozradil zakladatel kapely Jirka Pařez.

Zároveň přiznal, že víno má pro Pozdní sběr mimořádnou důležitost: „Dvě z našich prvních písniček byly o vínu a o Pálavě. Takže název označující kategorii vína a potažmo i muziky se sám nabídl při některé z našich společných ochutnávek ve sklepě. Druhý význam říká cosi o tom, že jsme se pozdně sebrali, což je pravda. Každý z nás má za sebou přes dvacet let aktivního muzicírování."

Zdroj: Youtube

Pozdní sběr za třináct let své existence překročil hranice moderního bluegrassu a zabydlel se v širším proudu moderní country a jižanského rocku. Na posledním albu Na trati, na kterém se podílel také Roman Horký z kapely Kamelot, se kapele navíc podařilo dosažené hudební hranice ještě trochu rozšířit směrem k dospělému současnému modernímu folku.

Muzika skupiny je především autorská, rocková, melodická, kytarová s nádechem boogie, místy kořeněná rhytm and blues i názvuky country, kterou bychom v našem prostředí mohli nazvat s jistou nadsázkou moravskou variantou jižanského rocku. Frontman Jiří Pařez je téměř výlučným autorem skladeb a textů. Na novojičínském Masarykově náměstí vystoupí brněnská folkrocková kapela Pozdní sběr v pátek 19. července od 20 hodin.

Michal Merenda