Po několika letech, kdy se konaly v Kopřivnici kvůli dvěma konkurenčním organizátorům divadelní přehlídky Kopřiva dvě, se tentokrát vše vrací do starých kolejí. Kopřivnický kulturní dům se totiž dohodl s Katolickým domem, veškeré dramaturgie se opět ujal zkušený Jiří Cachnín.

První Kopřiva se konala už v roce 1987. „Na začátku jsme chtěli udělat divadelní festival pro profíky i amatéry, do kterého by se výrazně zapojovali i diváci a ve kterém by nechyběla ani jiná umělecká odvětví," připomenul k začátkům Cachnín.

Tuto tradici se snaží udržet a dokazuje to i v letošním ročníku. Tentokrát začne vše v pátek 19. dubna ve 13.45 hodin. Jako první se pro děti předvede v kopřivnickém Kaťáku Klaunské divadlo MIMO Ostrava. O půl čtvrté odstartuje v kopřivnickém DDM představení místního ÚDivadla Bill a Nebyl a v 17.15 nabídne jihlavské Divadlo T.E.J.P. v Katolickém domě svou hru Mystérium svět. Program pátečního večera se pak přesune do kulturního domu, kde se nejprve o půl osmé předvede brněnské Divadlo U Stolu a se svými Písněmi, básněmi a baladami také brněnské Studio Marta.

A aby těch Brňáků nebylo málo, uzavře první den přehlídky Kopřiva brněnské alternativní hudební uskupení Květy.

Sobotní program odstartuje před Kulturním domem Kopřivnice Teatro Tanto ze slovenské Nitry a jeho Zázračný divadelný automat. Toto představení bude pro příchozí zdarma.

O půl čtvrté odpoledne zase můžete vidět v Katolickém domě Teatro NoD Praha a jeho taneční vystoupení. Poté se přehlídka přesune do Štramberku, kde se v 17.30 hodin předvede v kulturním domě Bábkové divadlo Na Rázcestí z Banské Bystrice. Program přehlídky skončí opět v Kulturním domě Kopřivnice. Po závěrečných představeních Divadla Kontra ze Spišské Nové Vsi o půl osmé večer a následném vystoupení pražského Divadla Bez zábradlí s Petrem Čtvrtníčkem a Igorem Chmelou se budou chvíli před půlnocí rozdávat tradiční ceny Kopřiva.

Přehlídka netradičních divadel Kopřiva se koná v Kopřivnici a ve Štramberku v pátek 19. a v sobotu 20. dubna. (mer)