Johann Lukas von Hildebrandt byl rakouský architekt, jenž navrhl mnoho majestátních staveb a kostelů. Jeho nejvýznamnějším dílem je Belveder ve Vídni, který postavil pro prince Evžena Savojského. Mezi několik nemnoho staveb tohoto vynikajícího architekta na panství hrabat Harrachů na Moravě na Novojičínsku náleží fara v Suchdole nad Odrou a především kunínský zámek. Jedna z nejkrásnějších staveb na Novojičínsku teď výstavou složí tomuto umělci výstavní hold.

Expoziční projekt prezentuje čtyři sakrální památky Šluknovska, spojené právě s osobou stavitele zámku v Kuníně - vídeňského dvorního architekta Johanna Lucase von Hildebrandta a Johanna Georga Aichbauera. „Jedná se o kostel sv. Jana Nepomuckého ve Starých Křečanech, kostel sv. Jiří v Jiříkově, vstupní křídlo Lorety v Rumburku a vlastní loretánskou kapli Panny Marie. Výstavní panely nabízí česko-německý text, aktuální fotografie i dobovou fotodokumentaci. K vidění jsou rovněž reprodukce dobových stavebních plánů z pražských a vídeňských archivů,“ vysvětlil kastelán kunínského zámku Jaroslav Zezulčík.

Výstava se veřejnosti poprvé představila na přelomu roku 2009/2010 v ambitu Lorety v Rumburku, poté byla vystavena v Neugersdorfu, v předsálí hlavního jednacího sálu Senátu ČR, ve Starých Křečanech, Dolní Poustevně a na Filozofické fakultě Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Od března do května 2011 byly výstavní panely vystaveny v Krkonošském muzeu v Jilemnici. Po skončení výstavy na zámku v Kuníně budou nastálo umístěny ve Starých Křečanech.

Expozice architektonických návrhů stavitele Johanna Lucase von Hildebrandta bude v kunínském zámku k vidění do 30. října. (mer)