Prostřednictvím výstavy Barevný svět mohou návštěvníci zámku nahlédnout až do konce září do zvláštního a nezvyklého světa mizející lidové tradice čínského národa, v jehož uměleckém projevu dodnes žijí mytičtí hrdinové a postavy z dávné historie a zvířata i rostliny vyjad
řují svébytnou, pro nás neobvyklou symboliku.

Vystavené exponáty zaujmou výraznou barevností, bohatou fantazií tvarů i schopností abstrakce. Promlouvá z nich touha po klidu a míru, po dlouhém životě, prosperitě rodiny, a především po kráse a radosti.

„Návštěvníci tu zhlédnou hliněné, dřevěné nebo papírové hračky, vystřihovánky, sošky, textilní dekorace zdobené výšivkou, píšťalky, přívěsky, miniatury, vzdušné draky z papíru, kartáčové loutky a loutky z oslí kůže, tradiční obětiny, dřevořezy a řadu dalších produktů lidového řemesla," popsal v pozvánce kastelán zámku Jaroslav Zezulčík.

Výstavu doplňují unikátní kolekce čajových konviček ze světově proslulého jihočínského 
I-singu, autorské obrazy na venkovské náměty paní Čang Tan a fotografie venkovského života 
v Číně od Čchen An-lana a Čang Cch'-čchua. Výstava čínského lidového umění se koná pod záštitou velvyslanectví Čínské lidové republiky a podpořily ji také Konfuciova akademie Univerzity Palackého a Česko-čínská společnost.

Michal Merenda