V pátek 21. dubna se od 19 hodin představí v bubenické show nazvané The Rhythm známá skupina Jumping Drums. O vzniku skupiny i o současnosti hovoří umělecký vedoucí skupiny Ivo Batoušek.

Kapela Jumping Drums vznikla v roce 2000. Kolik tehdy měla členů?
Kapela vznikla původně z žáků Bubenické školy v Bruntále. Nyní působí v Olomouci, a bubeníci z Jumping Drums si na speciální vystoupení přizvou žáky školy. Při prvních vystoupení měla až dvacet účinkujících. Časem se kapela zprofesionalizovala a stálých členů bylo pět až sedm.

Soutěž o šest vstupenek na bubenickou show najdete na této stránce na konci článku.

Byl už tehdy záměr dělat bubenickou show? Inspirovali jste se někým?
Inspiroval jsem se japonskou bubenickou skupinou KODO a světovou bubenickou show The Blast. Zaujala mě jejich sehranost a nápaditost. Věděl jsem, že bych chtěl dělat něco jiného, co ještě na hudební scéně v České republice nebylo. Otevřel jsem Bubenickou školu a pak už to šlo samo. Před dvěma lety jsem absolvoval výuku v Japonsku na bubny taiko a dnes tuto metodiku předávám dál na našich kurzech.

Jak vznikají jednotlivé skladby? Jsou to kolektivní díla?
Dominantou Jumping Drums je souhra a melodicky laděné bubny. Tím se lišíme od ostatních bubenických kapel. Skladby jsem dříve psal sám, ale v dnešní době mám tým lidí, bubeníků, kteří jsou kreativní a hudebně nadaní, na takové úrovni, že se všichni podílí na tvorbě skladeb.

Jak často kapela obměňuje repertoár?
Repertoár obměňujeme jednou za rok novými skladbami. Již od roku 2011 pořádáme na podzim celovečerní tematické tour po ČR. Reprízu koncertu s názvem The Rhythm představíme i novojičínskému publiku 21. dubna v Beskydském divadle, kde zazní v první polovině nové skladby ze stejnojmenného CD a v druhé polovině mimo jiné i skladby, které hrajeme skoro už 17 let.

Předpokládám, že ani kapele Jumping Drums se nevyhne „fluktuace". Kolik se v kapele asi vystřídalo členů?
To samozřejmě asi nikde. Nicméně mohu s čistým svědomím říct, že jsme jedna z nejstabilnějších kapel v ČR, i když jsem zažil dvě takové vlny, vždy jsme všechno ustáli. Nikdy jsme kvůli nedostatku členů, nemuseli přerušit aktivitu. Jádro souboru je neměnné.

Jak dlouho působí současná sestava?
Nejdéle v dosavadní sestavě působí Jindřich Jakubal, tento měsíc již desátým rokem, poté manažerka a současně perkusionistka Zuzana Nagyová a bubeník Milan Dolák, oba působící osmým rokem. Pravidelným hostujícím členem je Míra Dostálík, který je pro nás rovnocenným členem kapely již čtvrtým rokem.

Při některých vystoupeních jste na pódium zvali dobrovolníky z publika, kteří se zapojili do hraní. Platí to pořád?
Platí to během výchovných koncertů pro děti, kde je hra na bubny součástí programu, ale nebráníme se tomu ani při městských slavnostech, nebo jiných veřejných akcí, spíše naopak jsme tomu nakloněni.

Na co se mohou těšit ti, kdo přijdou na vystoupení v Novém Jičíně?
Od počátku věků jsou naše životy spojeny s rytmem. Jumping Drums k vašim, očím i uším přináší radostné hudební vyznání tomuto úžasnému i tajemnému fenoménu. Naše motto je: Roztančíme každou buňku vašeho těla, roztleskáme celou vaši bytost. Naše nová bubenická show dá vašemu životu energii na sto let.

SOUTĚŽ O ŠEST VSTUPENEK NA KONCERT JUMPING DRUMS V NOVÉM JIČÍNĚChcete být už tento pátek - 21. dubna se od 19 hodin - u toho? Stačí odpovědět na naši soutěžní otázku:

Kolik má kapela Jumping Drums v současné době stálých vlastních členů?

Své odpovědi volejte na telefonní číslo 606 666 512. Šest soutěžících, kteří správně odpoví, získá po jedné vstupence na páteční koncert v Beskydském divadle.