Novojičínské léto nabídne tento pátek na Masarykově náměstí poměrně pestrý dvojkoncert. Už dva roky brázdí nejenom česká a moravská koncertní pódia projekt IAN. Brněnskou dvojici tvoří violoncellista Honza Kaňka a kytarista a zpěvák Ian Yvese.

Loni se jim společně podařilo zvítězit v soutěži YouTube Fest, což jim umožnilo zahrát si mimo jiné také v Maďarsku na jednom z největších evropských festivalů – Szigetu.

„Byla to tam naprostá fantazie. Sziget je obrovský festival, který je výborně zorganizovaný. Je na něm spousta mimohudebních atrakcí, lidi jsou tam moc fajn," vzpomínali v rozhovoru pro novinky.cz.

Dvojice sází na příjemné energické písničky a souzvuk akustické kytary a violoncella. Je znát, že oba Janové nejsou žádní nováčci. Mají za sebou stovky koncertů i se svými někdejšími kapelami. Hrají přímočaře.

„Máme to rádi jednoduše. Oprostili jsme se od žánrů, stylů a škatulek – a jen nás mrzí, že jsme na to nepřišli dřív," přiznali sami. 
V Novém Jičíně se můžeme těšit mimo jiné i na nové písničky 
z čerstvého alba Voyage.

Na Masarykově náměstí doplní projekt IAN také powerfolková partička z Krnova Poslední výstřel. Skupina je paralelní, jak sami říkají, relaxační projekt členů skupiny Bratři Orffové, která letos sbírala úspěchy na vyhlašování Andělů.

Poslední výstřel ironicky míchá popkulturní témata současnosti s citacemi známých skladeb, spojuje hudební inspirace popové, rockové, folkové, jazzové i etnické. Na novojičínském Masarykově náměstí vystoupí Poslední výstřel a IAN v pátek 8. srpna od 20 hodin.

Michal Merenda