Městská slavnost v tomto roce oslaví svou plnoletost a již první uveřejněné informace slibují, že 18. ročník bude mít co nabídnout. Akce, která tradičně uzavírá Novojičínské léto a jen v loňském roce ji během dvou dnů navštívilo osmnáct tisíc lidí, bude věnována místnímu rodákovi Eduardu Orlovi.

Tento významný muž, člen rakousko-uherské vědecké expedice, objevil v roce 1873 v Severním ledovém oceánu Zemi Františka Josefa. „V současné době získáváme a ověřujeme historické dokumenty a informace. Vytváříme scénáře uměleckých pořadů, programových bloků, výstav a expozic. Zpracováváme výtvarné návrhy dekorací a výzdoby, zajišťujeme jejich tvorbu,“ uvedl ředitel Městského kulturního střediska v Novém Jičíně Petr Orság. Organizátory nečeká nic lehkého, v letním měsíci budou muset totiž navodit atmosféru nehostinného kraje, kde vládne po většinu roku tuhá zima. I proto se do vytvoření zimních kulis, expozic a programu zapojili školy, školky, různé spolky i jednotlivci.

Po kulturní stránce si pravděpodobně nejvíce lidí najde cestu na Masarykovo náměstí v době, kdy zde budou koncertovat rodačka z Pohořelic u Brna, Věra Špinarová, a pražská skupina Wohnout. Samozřejmostí bude i doprovodný program na nádvoří Žerotínského zámku a v uličkách historického centra.

„Městská slavnost patří, když započítáme i tu letošní, osmnáct let mezi nejvýznamnější a návštěvníky nejvyhledávanější kulturní akci celého regionu. Na její přípravě pracují desítky lidí prakticky celý rok. Kromě nápadů a organizačního zajištění je náročná i finančně,“ připomíná Marie Machková, mluvčí radnice a zároveň se obrací na případné dárce: „Proto město Nový Jičín nabízí podnikatelům, firmám, ale i soukromým osobám možnost přispět jakoukoli peněžní částkou do rozpočtu městské slavnosti s tím, že jejich logo, jméno či adresa firmy budou uvedeny na plakátech, letáčcích, a v průběhu slavnosti i na panelech a projekční ploše na náměstí.“

Podrobnější informace poskytne ředitel Městského kulturního střediska Nový Jičín Petr Orság, telefon: 556 701 853.