Kino ve Frenštátě pod Radhoštěm ožije Pidifestivalem amatérských divadelních souborů. Již čtvrtý ročník této akce nabídne návštěvníkům divadelní představení pěti souborů od Oder až po Rožnov pod Radhoštěm. Přehlídka se koná ve dnech od 19. do 26 dubna, vstupné je stanoveno na symbolických padesát korun.

Pidifestival přináší čtvrtým rokem nejen drama, ale i pohádky. „První ročník nikdo neorganizoval, on se tak nějak vyskytl,“ zasmál se organizátor festivalu Petr Poštulka. „Tenkrát se sešly asi čtyři představení amatérských souborů v jednu dobu. Tak nás napadl Pidifestival a odehráli jsme tři představení v jednom týdnu. Po této premiéře se Pidifestival zalíbil i šéfům a potom, už se pořádal každým rokem,“ dodal. Podle něj je zájem o tato představení rok od roku větší. „Když je to domácí soubor, je v sále nabito. Když je to soubor třeba z Oder nebo z Rožnova, tak ten první rok na to jejich představení přišlo třicet, čtyřicet lidí. Letos očekávám návštěvy kolem dvou stovek,“ upřesnil Poštulka.

Jako první se letos představí soubor Lojza z Oder s muzikálem Hrátky s čertem a zahájí tak Pidifestival. Jedenadvacátého dubna se poté představí rožnovské divadlo DiGoknu. „Tento soubor se zúčastnil hned prvního ročníku naší přehlídky. Letos uvedou vlastní dramtaizaci románu mary Shelleyové Frankenstein,“ doplnil organizátor. V pořadí třetím souborem Pidipřehlídky se stal Studentský divadelní soubor z Kopřivnice. Ten vystoupí 24. dubna s divadelní inscenací Milana Kundery Jakub a jeho pán. Štramberský divadelní soubor Pod Věží, jehož velký den je naplánován na 25. dubna, uvede operetu Francise Hervé Mamzelle Nitouche. „V neděli 26 dubna uvede divadelní společnost Waterloo hru Oldřicha Daňka Vzpomínka na Hamleta,“ informoval Poštulka.

Sehnat divadelní soubory na Pidifestival je podle slov organizátora skutečné umění. „Loni se mi tady podařilo dostat jen tři soubory, protože někdo řekl, my máme hlavního představitele v Japonsku, a jiní zase, my máme principála na služební cestě. Letos se ale festival vyvedl,“ pochválil si na závěr.

Pidifestival ve Frenštátě pod Radhoštěm se bude konat od 19. do 26. dubna 2009 ve frenštátském Kině.

Program:

19. dubna – Lojza z Oder – muzikál Hrátky s čertem (18.00)
21. dubna – DiGoknu – Frankenstein (19.00)
24. dubna – Studentský divadelní soubor z Kopřivnice – Jakub a jeho pán (19.00)
25. dubna – Štramberský divadelní soubor Pod Věží – Mamselle Nitouche (19.00)
26. dubna – Waterloo – Vzpomínka na Hamleta (19.00).