Ludvík Demel hrál v různých orchestrech již od roku 1959. „Od počátku výuky na lidové škole umění se počet Demlových žáků stále zvyšoval a začal se projevovat zájem založit vlastní orchestr. V roce 1972 začal s nácvikem prvních skladeb.

Po roce příprav se 1. května 1973 uskutečnilo první vystoupení. Orchestr měl tehdy 18 hudebníků. První skladbou, s níž se představil veřejnosti, byla skladba Šly panenky silnicí," připomněla Iveta Busková, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu, s tím, že žáci nacvičovali dvakrát i třikrát týdně. Orchestr se dodnes řadí ke špičce mládežnických orchestrů u nás i v cizině.

V roce 1983 stál Ludvík Demel také u zrodu skupiny mažoretek, které často vystupovaly spolu s orchestrem. Společně se během let zúčastnili mnoha festivalů nejen v České republice, ale také v zahraničí. „Největšího úspěchu orchestr dosáhl v roce 1995 v Úpici, kde obhájil první místo a byl vyhlášen absolutním vítězem.

Na mezinárodním poli zaznamenal největší úspěch na festivalu v německém Kehlu, kde obdržel první místo s vyznamenáním," doplnila Iveta Busková.

Příborský hudebník byl také několikrát vyhodnocen jako nejlepší dirigent na soutěžích a festivalech. Orchestr řídil jako umělecký vedoucí a dirigent až do roku 1996, ale i poté se občas, při významných událostech, chopil dirigentské taktovky. Působil také jako ředitel a učitel v příborské základní umělecké škole a pracoval také v rozhlase.

Ludvík Demel zemřel náhle 10. dubna 2015. „Ludvík Demel patří mezi významné osobnosti města. V letošním roce si Příbor díky dotaci z kraje (projekt Za poznáním historie města Příbora) připomněl i další významné osobnosti – Sigmunda Freuda a Oldřicha Helmu," uvedla na závěr Iveta Busková.