Xindl X je pražský rapper s kytarou, který se pokouší nalézt nový přístup k českému písničkářství. Tvoří auto - protest - songy, ve kterých kombinuje hip hopové frázování s folkem, jazzem a blues. Těžištěm písní však zůstávají texty, ve kterých má stejnou váhu pokus o osobní výpověď, jako smysl pro ironii.

Xindl X už má za sebou celou řadu ocenění. Jako písničkář vítězí na Pražské portě. Získává také cenu diváků a jeho píseň Dysgrafik je vyhlášena nejlepší písní. Před rokem zvítězil s písní Styky v soutěži Inkubátor na portálu iLegálně.cz a také se stává vítězem Českého národního finále festivalu Porta. Týden nato vítězí i v písničkářské kategorii na festivalu Zahrada. „Mnoho lidí asi překvapí, že stále populárnější televizní seriál Comeback, v sobě nese jeho nápady – podílel se totiž na jeho scénáři a napsal pro něj dvě nexindlovské písně Vsákneš se do mě jako déšť a Krev, pop a slzy,“ připomněl pro Region hudební publicista Richard Boryna.

K filmu Vy nám taky šéfe! Zase Xindl X otextoval a nazpíval čtyři písně na hudbu Tomáše Poláka z Mig 21. Jeho poslední album Návod ke čtení manuálu získalo nominaci na cenu Anděl v kategorii nejlepší folk a country album.

V areálu novojičínské restaurace Nové slunce vystoupí Xindl X spolu s Martinem Chovancem v pátek 5. června od 19.30. (mer)