Festival si klade za cíl podporovat rozvoj dětských lidových muzik a propagovat lidovou kulturu a její zachování do budoucna. „Náš hudební festival se právě snaží tuto kontinuitu jedinečných a bohatých tradic udržovat a propagovat i rozvoj lidových tradic trojmezí Polska, Slovenska, České republiky a v současné době i zemí Visegrádské čtyřky," říkají pořadatelé.

Hudební festival Setkání cimbálových muzik Valašského království se poprvé uskutečnil v roce 2000 a letos začal již včera a potrvá do soboty 27. května.

Vůz po čelní srážce s traktorem.
Srážka osobního auta s traktorem: řidič tvrdil, že usnul

Dnešek bude veskrze hudební, představí se celá řada souborů jako Vsacánek, Rozmarýnek, Jaloveček, Valášek a řada dalších, ale čas od 15.30 hodin vyplní také doprovodný program vystoupení dětí ze školek, tvořivé dílny, ukázky historického šermu, semináře pro primáše a další.

Vrcholem dne bude od 19.15 hodin pořad Brněnského orchestru lidových nástrojů a od 20.30 hodin rovněž závěrečný koncert Lamtrio.

Také na zítřek připravili organizátoři řadu akcí. Už v 10 hodin zahájí nový den festivalu dechovka Javořinka následována orchestry ZUŠ, swing bandem a musical bandem. Chybět nebude tvořivá dílna, ale především řada zajímavých pořadů tradiční Setkání cimbálových muzik Valašského království, karpatské melodie v podání FolkEmbassy z maďarské Budapešti, hudební vzpomínky na osobnosti Valašska Jana Rokytu a Antonína Bařinku, pořad Hrají muziky Vyšehradské čtyřky, pořad exkluzivního slovenského folklorního tanečního souboru Magura a jeho sólistů z Kežmarku či pořad Od folkloru k rocku hudební skupiny Velebend z Brna.

Do toho všeho zahraje také řada dalších dechových sborů a uskupení.

Ve 13 hodin pak bude zítřejší festivalový den zahájen troubením na pastýřské trúby a sólovým vystoupením zpěvačky Kláry Obručové, nástupkyně současné valašské královny Jarmily Šulákové.

Anna Macíčková

Ilustrační foto.
3. ročník nejrozsáhlejší úklidové akce v Beskydech už v sobotu