Sto let je krásné výročí. Co zajímavého připravujete pro veřejnost?

V rámci oslav chceme veřejnost seznámit s obsahem sbírkových fondů, které tady máme. V jarní části jsme představili piaristickou knihovnu a filmový archiv (v rámci Muzejní noci pozn. red.) a v podzimní části oslav představíme trojrozměrné předměty, které tvoří základ sbírek muzea pocházejících z krajinské výstavy z roku 1911.

S průběhem Muzejní noci jste byl spokojený?

Ano, s muzejní nocí jsem byl velice spokojený. Nevíme přesně, kolik lidí dorazilo, ale mohlo to být i dvě stě návštěvníků, což je tady vysoký nadprůměr.

Za co jste v roce 2012 především rád nebo co považujete za největší úspěch?

Je výborné, že se v této době daly dohromady sbírky, které během těch sta let, ať už jde o válečné období, nebo padesátá léta, utrpěly značné škody, a je dobré, že se stabilizovala cílená péče o ně. Co však chybí, a co by mělo být završením, ale ještě se to na nějaký ten rok odloží, je stálá expozice. Ta nám chybí.

A bude se tedy realizovat?

Ona je připravena, snad by se měla v průběhu let 2013 2014 instalovat, a budou tam představena taková specifika Příbora, která mají mnohem větší rozsah. To znamená, že tam bude prezentována doba nejstaršího osídlení z doby bronzové, protože zdejší naleziště má široký význam. Pak zde máme, a to se málo ví, několik památek na zbojníky a k piaristické koleji se vztahují i nějaké pověsti. Příbor má totiž se zbojníky velkou spojitost. V rámci republiky neexistuje stálá expozice věnovaná zbojníkům. Další část expozice by měla být věnována fenoménu vzdělání, i ve spojitosti s příborskou hudbou. Prostory k tomu máme, finance jsou ale ještě otázka. Když to budeme řešit z vlastních finančních prostředků, tedy Muzea Novojičínska, tak to bude trvat déle, ale v jednání jsou také granty. Zřejmě se to bude kombinovat.