Tentokrát to bude nestárnoucí legenda české pop music Petra Janů a hodinu před půlnocí se představí slovenští recesisté Horkýže Slíže.

Pořadatelé slavností vybírali hudební interprety pečlivě s ohledem na všechny věkové skupiny. „Snažíme se jeden koncert nabídnout mladým návštěvníkům, a druhý lidem, kterým by hudba pro mladé přišla příliš divoká. Petra Janů je zárukou kvality a co se týče Horkýže Slíže, tak jsme od mladých dlouhodobě slyšeli zájem,“ uvedl ředitel Městského kulturního střediska Petr Orság.

Čistě hudební část programu odstartuje ve 20 hodin kapela Golem s Petrou Janů v čele. Ojedinělá rockera začínala v sedmdesátých letech v Semaforu, v 80. letech spolupracovala s Ondřejem Soukupem a Petrem Jandou. Tenkrát také vznikla komerčně velmi úspěšná alba Jedeme dál a S láskou. Petra Janů po desce Jedeme dál volně přešla z rockové hudby do vod pop-music. V roce 1987 se poprvé stala Zlatou slavicí. V 90. letech se objevila v několika muzikálech a začátkem nového tisíciletí se opět vrací ke spolupráci s Petrem Jandou a Otou Petřinou.

Po ohňostroji o půl jedenácté večer nastoupí slovenská energie. Horkýže Slíže jsou slaví úspěchy především jako živelná kapela a jejich přímočarý punkový ráz slaví úspěchy u publika. Před jedenácti lety měli na kontě debutové album vydané vlastním nákladem 600 kazet, dnes jsou jednou z nejpopulárnějších slovenských kapel v Česku. Jejich melodický punk v kombinaci s divokými texty, ve kterých kapela nechodí pro vulgarity daleko, doslova Čechy doslova hypnotizuje. Horkýže slíže brázdí v podstatě bez přestávky českými kluby.

Skupina byla založena v Nitře v listopadu roku 1992 ve složení Peter Hrivňák, Mário Sabo a Martin Košovan. „Od té doby ale ušli pořádný kus cesty a jejich energická rocková muzika je stále plná překvapení. Jejich poslední album Ukaž tú svoju ZOO obsahuje osvědčené festivalové hity a písničky z něj pravděpodobně budou chtít v Novém Jičíně lidem představit,“ řekl pro Region hudební publicista Richard Boryna. (mer)

Přečtěte si také:

Takovou bitvu město nezažilo

Slavnost opět připomene historii i tradice