Jeden ze dvou hlavních hrdinů hry, Domenico Soriano, je úspěšný obchodník a též neodolatelný ctitel ženských půvabů. Mladičkou Filumenu potkal v jednom neapolském nevěstinci uprostřed druhé světové války. Pak se jejich cesty nakrátko rozešly, aby se však po válce náhodou potkali znovu a tehdy se zrodil vztah, který vydržel 22 let. „Filumena se stala jeho milenkou a v době, kdy byl Domenico na cestách, dokonce vedla jeho obchody. A po všech těch letech si jednoho dne ten starý kocour přijde, že se ožení s nějakou mladou holkou! To tedy Filumena nemůže nechat jen tak," nastiňují děj v pozvánce dramaturgové pořádající Agentury Harlekýn.

V ideálně namíchaném dění se střídají humorné scény s dramatickými. Nesmrtelnou filmovou adaptaci s názvem Manželství po italsku natočil v roce 1964 slavný italský režisér Vittorio De Sica a do hlavních rolí obsadil Sophii Lorenovou a Marcella Mastroianniho.

V české verzi se můžeme v Novém Jičíně těšit na Svatopluka Skopala a hlavně Simonu Stašovou, v jejímž případě jde o osudovou roli. „Filumenu Marturano mi prorokoval překladatel z italštiny pan Oldřich Kautský. Potkali jsme se, to mi bylo jednadvacet let a končila jsem DAMU. Pan Kautský se na mě zadíval a povídá: Tak za pětadvacet třicet let si to zahrajete. Počkala jsem si celých třicet šest let a dnes máme před sebou premiéru v Divadle ABC. Ve Filumeně se prolíná komedie s dramatem a to je to, co mě na divadle a vlastně i na životě baví. Smích přes slzy. Jsou tam kouzelné situace, hluboká dojetí i srandy kopec, tak jak to má na jevišti i v životě být," řekla sama Simona Stašová o slavné komedii, která patří k tomu nejlepšímu z italské tvorby.

V novojičínském Beskydském divadle uvidíme hru Filumena Marturano v sobotu 2. března od 19 hodin. (mer)